Erdoğan: USA käitub Süüria konfliktis sobimatult

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahingud Kobanes.
Lahingud Kobanes. Foto: SCANPIX

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles täna taas USAga tekkinud pingeid esile tuues, et Ühendriigid käituvad Süüria konfliktis sobimatult.

Ankara ja Washingtoni suhted on viimastel kuudel halvenenud seetõttu, et Türgi ei soovi sekkuda sõjaliselt USA ja tema liitlaste sõjalisse operatsiooni sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu, kes on vallutanud suured alad Iraagis ja Süürias.

Erdoğani sõnul on USAst «häbematu» nõuda Türgilt abi otse tema piiri taga asuva Süüria Kobane linna päästmiseks seda piiravate islamivõitlejate käest.

«Miks tuleb keegi siia piirkonda 12 000 kilomeetri kauguselt?» päris Türgi president Ankaras ärimeestega kohtudes.

«Ma tahan, et te teaksite: meie oleme selle häbematuse, hoolimatuse ja lõputute nõudmiste vastu,» ütles ta USA-le viidates.

USA asepresident Joe Biden salvas oktoobris Erdoğani isiklikult, öeldes, et just tema aitas Süüria islamimässuliste toetamisega kaasa ISi tõusule. Erdoğan ähvardas vastuseks Bideniga suhted katkestada.

Washington püüab mõjutada Ankarat, et too annaks Türgi lõunaosas asuva Incirliki õhujõudude baasi ISi ründavate USA hävitajate käsutusse.

Türgi ei ole seni survele alistunud, vaid on esitanud mitmeid tingimusi ISi vastases koalitsioonis tähtsama rolli saamiseks.

«Nad vaatasid pealt, kui see türann (Süüria president Bashar) Al-Assad tappis 300 000 inimest. Nad vaikisid Assadi barbaarsusega silmitsi seistes ja nüüd etendavad nad Kobanes «südametunnistuse näitemängu»,» süüdistas Erdoğan.

Biden külastas eelmisel nädalal Türgit, kuid lahkus pühapäeval Süüria kriisis sõjalise koostöö kokkulepet saavutamata. Ameeriklaste sõnul jõudsid pooled oma seisukohtades teineteisele lähemale, Türgi presidendi hilisemad avaldused seda ei kinnita.

Esmaspäeval väitis Erdoğan, et lääneriike huvitab piirkonnas üksnes nafta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles