Uus peapiiskop ei nimetaks Narva krundi tehingut kantimiseks

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Viilma, kes hiljem osutus ise peapiiskopiks valituks.
Urmas Viilma, kes hiljem osutus ise peapiiskopiks valituks. Foto: Liis Treimann

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) uueks peapiiskopiks valitud Urmas Viilma sõnul ei saa pankrotistunud Narva Aleksandri koguduse Vestervalli 20 asuva krundiga toimunud tehingut nimetada kantimiseks.

«Nimetada Vestervalli krundi osalist minekut Kiriku Varahalduse käsutusse kantimiseks on natuke meelevaldne,» ütles Viilma Postimehele.

Viilma sõnul ei oska ta seda tehingut lähemalt kommenteerida, kuna krundi osaliselt uuele omanikule minekuga tegelesid Narva Aleksandri kogudus ja EELKile kuuluv firma Kiriku Varahaldus.

«Kui pooled niimoodi kokku leppisid, siis leiti, et see on hea tehing või õige ettevõtmine,» rääkis Viilma.

Viru maakohus kuulutas eelmise aasta 13. septembril välja otsuse, millega mõistis kiriku rekonstrueerimistöid teinud Eviko kasuks koguduselt välja 509 000 eurot. Paar päeva varem käisid koguduse õpetaja ja juhatuse liige Villu Jürjo koos Kiriku Varahalduse juhi Mati Maanasega notari juures ja kirjutasid mõttelise poole seni kogudusele kuulunud Vestervalli 20 krundist Kiriku Varahalduse nimele. Sellele lisaks seati Kiriku Varahalduse kasuks krundile 30-aastane hoonestusõigus.

Koguduse võlausaldaja ehitusfirma Eviko esindaja Kerli Kase sõnul viidi sellega koguduse 11 kinnistu hulgast kõige hinnalisem välja. Kase on Postimehele öelnud, et tema ei oleks kiriku poolt sellist käitumist oodanud.

«See on arendusprojekt, kuhu on kavas ehitada neljakorruseline büroo- ja kontorihoone,» lausus Kase. Tema sõnul taotleski Eviko ülejäänud kinnistutele kohe pärast seda sündmust kohtulikke hüpoteeke, et vältida ülejäänud vara koguduse alt minema liigutamist. «Meil oli hirm, et nad võivad midagi sellist teha,» lisas Kase.

Kiriku Varahalduse Mati Maanase sõnul on tehingu kantimiseks nimetamine surve avaldamine kirikule.

«See, et pool krundist nüüd Kiriku Varahalduse oma on, pole mingi vara kantimine, see on möga ja surveavaldamine kirikule. Ühisprojekt algas kogudusega ammu enne seda, kui koguduse pankrot päevakorras oli,» ütles Maanas täna Postimehele. Ta lisas, et poole krundi omanikuvahetuse ja koguduse varade arestimise sattumine lähestikusele ajale oli juhus.

Maanase sõnul ei ole Kiriku varahaldus praegu otsustanud, mida Narvas Vestervalli 20 asuva krundiga ette võtta. «Krundi detailplaneeringut ei ole veel kehtestatud ja seetõttu ei oska veel täpselt öelda. Krundi arendamine oli mõeldud Kiriku Varahalduse ja Narva Aleksandri koguduse võrdsetel alustel ühisprojektina. Nüüd on pool krundist arestitud. Meie ei näe mingit takistust teha krundi arendamisel koostööd ka näiteks koguduse võlausaldaja Evikoga,» lausus Maanas.

Ta märkis, et kui võlausaldaja kavatseb enda poole krundist ära müüa, siis on Kiriku Varahaldus valmis tegema koostööd ka uue partneriga. «Võib-olla me ostaksime krundi ise ära, kui hind meile vähegi vastuvõetav on,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles