Sander: Viilmad nähti minust suurema konservatiivina

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) peapiiskopi valimiste teises valimisvoorus Urmas Viilmale alla jäänud Ove Sanderi sõnul oli kirikukogul tema oponenti ilmselt veidi kergem valida, kuna Viilmast kõneldi rohkem kui konservatiivist.

Sanderi sõnul oli tema sõnum selline, et ta ei määratleks ennast ei konservatiivse ega liberaalse suuna pooldajana. «Aga ütlesin selgelt välja et tuleb teenida kirikus mõlemaid, nii liberaale, kui ka konservatiive,» ütles Sander Postimehele.

Ühe põhjusena, miks just Viilma uueks peapiiskopiks valiti, nimetas Sander kirikukogu päevakorras olnud tehnilisi küsimusi.

«Valimise eel oli kirikukogu päevakorras eelarvemenetlus. Urmas oli aktiivne ja sai ennast näidata tugeva poole pealt,» lausus Sander, kes ise kirikukogusse ei kuulu.

Sanderi hinnangul võisid valimistel mõju avaldada ka tema väga ühemõtteline toetus naisordinatsioonile, samuti tema seisukoht, et kirik peaks võtma vastutuse Narva Aleksandri koguduse probleemide lahendamise eest.

«Võib-olla olid need väikesed detailid, mis mängisid. Samas näitab Viilma valimine ka laiemalt, et millist kirikut oodatakse. Urmas on ääretult tugev mänedžer ja kindlasti hea vaimulik,» ütles Sander.

Narva Aleksandri koguduse pankroti kohta ütles Sander, et praegune olukord on väga kurb.

«Aga mulle meeldib mõte, et kirik on pere. Kui ühel läheb hästi, siis teised rõõmustavad ja kui läheb halvasti, siis teised aitavad. Minu meelest peaks kirikuvalitsus probleemi lahendamisel initsiatiivi võtma. See ei tähenda, et kirik leiaks kõik vajaminevad summad. Tuleks vaadata üle, millised olid koguduse võimalused ja millised on Narva linna, Eesti riigi ja kiriku võimalused. Olen selgelt seda meelt, et Narva Aleksandri kirik on väga tähtis riigile ja see peaks meile jääma,» sõnas Sander.

Kooseluseaduse kohta leiab Sander, et seaduse sisust oli problemaatilisem seaduse menetlemise viis. Tema sõnul on kiriku selge seisukoht toetada traditsioonilist pere. Samas tuleks tema hinnangul vältida ka samasooliste paaride avalikku hukkamõistu.

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) uue peapiiskopi valimistelt väljus täna võitjana senine kirikuvalitsuse kantsler ja Tallinna piiskopliku Toomkoguduse õpetaja Urmas Viilma.

Koos Nõmme Rahu koguduse õpetaja ja EELKi usuteaduste instituudi juhataja Ove Sanderiga teise hääletusvooru pääsenud Viilma kogus 32 häält, valituks osutumiseks piisanuks ka 30 häälest. Sander sai lõppvoorus 26 häält.

Esimeses voorus langesid välja Haapsalu Püha Johannese koguduse õpetaja, Lääne praostkonna praost Tiit Salumäe ja Viljandi Jaani koguduse õpetaja, Viljandi praostkonna praost Marko Tiitus.

Esimeses voorus jagunesid hääled järgmiselt: Viilma 23 häält, Sander 13, Marko Tiitus 12 ja Tiit Salumäe 9 häält.

Uus peapiiskop astub ametisse 2. veebruaril 2015. Seni täidab piiskop Einar Soone peapiiskopi kohustusi. Senine peapiiskop Andres Põder pani möödunud nädalavahetusel ameti maha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles