Pildid: kodanikupäeval sai 90 uut kodanikku kätte oma kodakondsustunnistuse

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänasel kodanikupäeval said Tallinnas 90 uut Eesti kodanikku kätte oma kodakondsustunnistused, mille andsid Lillepaviljonis pidulikul tseremoonial üle peaminister Taavi Rõivas, siseminister Hanno Pevkur ning Politsei- ja Piirivalveameti peadirektori asetäitja Joosep Kaasik.

Tallinna Lillepaviljonis toimunud pidulikust tseremooniast võtsid osa sel aastal Eesti Vabariigi kodanikeks saanud Tallinna, Harjumaa ja Pärnu elanikud ning nende pereliikmed ja lähedased.

Siseminister Hanno Pevkuri sõnul on Eestis tugev sõna-, mõtte- ja liikumisvabadus ja me usume, et olenemata rahvusest elavad Eestis arukad ning laia silmaringiga inimesed. «Eesti riik peab oma elanikest lugu ja usub, et neid vabadusi osatakse ka kõrgelt hinnata. Igal Eestis alaliselt elaval inimesel on õigus taotleda Eesti kodakondsust ja kindlasti võiks ideaalis rääkida Eestist kui riigist, kus tulevikus ei ole ühtegi määratlemata kodakondsusega isikut,» lisas Pevkur.

«Rõõm on näha, et siin kogunenud inimeste ja teie perede jaoks on täna pidupäev,» ütles pidulikul tseremoonial PPA peadirektori asetäitja Joosep Kaasik. «Kodakondsuse võtmine on väga oluline ja vastutusrikas samm iga inimese elus. Avaldan teile tunnustust, et olete selle otsuse teinud. Tere tulemast Eesti Vabariigi kodanike perre!»

25. novembri seisuga on Eesti Vabariigi valitsus teinud 1478 positiivset otsust kodakondsuse andmiseks, neist 468 otsust oli tehtud alla 15-aastaste laste suhtes. Sama perioodi jooksul oli mullu tehtud 1316 positiivset otsust kodakondsuse andmiseks, neist 451 otsust alla 15-aastastele lastele kodakondsuse andmiseks.

Tänavu on PPA saanud 25. novembri seisuga 1257 kodakondsustaotlust, neist 986 avaldust esitasid määratlemata kodakondsusega inimesed ning 206 Venemaa kodanikud. Mullu esitati sama ajaga PPAle 1318 taotlust, määratlemata kodakondsusega Eesti elanikelt laekus 1078 taotlust ja Venemaa kodakondsusega Eesti elanikelt 200 taotlust.

Kolmandik kõigist saadud taotlustest on esitatud Eesti Vabariigi kodakondsuse saamiseks alla 15-aastastele lastele. 2013. aastal sai naturalisatsiooni korras Eesti kodakondsuse 1330 inimest. Selle aasta 1. novembri seisuga oli Rahvastikuregistri andmeil kokku 1 243 385 Eesti kodanikku.

Kodanikupäeva tähistatakse 26. novembril, sest just sel päeval 1918. aastal andis Maanõukogu välja määruse Eesti kodakondsuse kohta. Kodanikupäev on pühendatud kõigile Eesti kodanikele ja kodanikuks pürgijatele. Sel päeval juhitakse tähelepanu kodanikutundele ning kodaniku õigustele ja kohustustele. Kodanikupäeval antakse üle kodanikupäeva aumärgid, rahvadiplomaadi tunnustused ja kuulutatakse välja aasta kodanik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles