Kas sinu linn on tõmbekeskus?

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töörände mõjupiirkonnad ja gümnaasiumiõpilaste haridusrände vood.
Töörände mõjupiirkonnad ja gümnaasiumiõpilaste haridusrände vood. Foto: Statistikaamet

Statistikaameti järgi on Eestis 27 linna ehk tõmbekeskust, kus piirkonna elanikud eelistavad tööl käia.

Tõmbekeskuste hulka (kaardil lillade mummudega) kuuluvad statistikaameti teatel peale Tallinna ja Tartu veel 13 maakonnakeskust ning väiksemad asulad, kus on rohkem töökohti.

Haridusränne ja tööränne on aga erinevad. Gümnasistid õpivad pigem kodu lähedal koolis. Statistikaameti teatel suurem osa keskkooliõpilasi pikki vahemaid ei pendelda. Töötegemisega on aga teistsugused lood. Täiskasvanud lähevad pigem tööle suurtesse linnadesse.

Iga tõmbekeskuse ümber tekib toimepiirkond, kus elavad inimesed, kes on keskusega mingil viisil seotud. Vähemalt 5000 elanikuga toimepiirkondi on pooltes maakondades kaks. Üks, mis on enamasti rahvaarvult suurem, tekib maakonnakeskuse ümber. Teine – väiksema mõjualaga toimepiirkond – mõne pisema tõmbekeskuse ümber. Ent on ka maakondi, mille territooriumi katab üks suur toimepiirkond, näiteks Pärnus, Viljandis, Võrus ja Kuressaares.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles