Võlausaldaja süüdistab Narva kogudust 13 000 euro kantimises

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva Aleksandri suurkirik on kõige väärtuslikum kogudusele kuuluv objekt.
Narva Aleksandri suurkirik on kõige väärtuslikum kogudusele kuuluv objekt. Foto: Mihkel Maripuu

Pankrotistunud Narva Aleksandri koguduse võlausaldaja, ehitusfirma AS Eviko süüdistab kirikut varade kantimises, kuna koguduse arvelt kadus nädalaga 13 000 eurot.

Eviko teatel oli eelmise nädala keskpaigas koguduse arvel umbes 13 000 eurot, kuid tänase seisuga on sellest alles 10 eurot.

Eelmisel nädalal kohtus AS Eviko esindaja Kerli Kase Viru praosti ning Narva Aleksandri koguduse juhatuse liikme Peeter Kalduriga, et arutada võlgnevuse tasumise graafikut.

Eviko teatel kinnitas Kaldur kohtumisel, et võlga tunnistatakse ning tuleb otsida võimalusi selle tasumiseks.

Ühtlasi palus Kaldur koguduse arveid esialgu mitte arestida ning kinnitas võlausaldajale, et vara võlausaldaja eest varjata pole kavas. Samuti polnud sõnagi juttu koguduse pankrotist ning võlausaldaja kinnitas, et kiriku ja surnuaedade müüki enne mittevajaliku kinnisvara müüki päevakorras ei ole, teatas Eviko.

Narva Aleksandri koguduse juhatuse liige Peeter Kaldur ütles Postimehele, et loomulikult tunnistab koguduse juhatus võlga ja ei kavatse oma varasid  varjata. Samuti kinnitas ta, et palus tõepoolest koguduse arveid mitte arestida.

Kaldur ei oska enda sõnul kommenteerida, kas ja kuidas on koguduse arvelt kadunud raha. Ta märkis, et koguduse arvele on ligipääs kogu juhatusel, kokku seitsmel inimesel.

«Ma ei oska selle kohta midagi öelda, mida selle rahaga tehtud on. Minu põhimõte on, et ühtegi asja ei saa teha ainuisikuliselt. Kõikide asjade taga saab olla ainult kollegiaalne otsustamine, et ei saaks juhtuda midagi analoogilist, nagu juhtus õpetaja Villu Jürjoga, kelle tegevus viis koguduse pankrotti,» rääkis Kaldur.

Tema sõnul on ta pärast Villu Jürjo pensionile saatmist Narva koguduse hooldaja, kuid koguduse arvetest on ta eemale hoidnud.

Kaldur lubas võtta raha arvelt võtmise teema jutuks järgmisel nädalal toimuval Narva Aleksandri koguduse juhatuse koosolekul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles