Tsahkna: peaminister Rõivas tegi Soomega kokkuleppe Venemaa huvides

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LNG terminal.
LNG terminal. Foto: SCANPIX

Peaminister Taavi Rõivas andis Soome peaministri Alexander Stubbiga veeldatud gaasi terminale ja gaasitoru puudutavat kokkulepet sõlmides järele Soome lobitööle, mille taga oli omakorda Venemaa huvi, väidab riigikogu liige Margus Tsahkna (IRL).

«Kui Euroopa komisjon ühel hetkel otsustas, et nad investeerivad 600 miljonit eurot vedelgaasiterminali, siis alles Soome aktiviseerus ja pani käima kõik oma poliitilised lobivõimalused üle maailma - mis on selle taga?» küsis Tsahkna Vikerraadio saates «Opositsioonitund», vahendas ERR Uudised.

«On ju teada, et Soomes töötav Gasum on ju sisuliselt ikkagi Gazpromile kuuluv ettevõte [tegelikult kuulub Gasumist 75 protsenti Soome riigile ja 25 protsenti Gazpromile -toim], mis tähendab seda, et strateegiliselt olid venelased huvitatud sellest, et Eesti ei oleks enam sõltunud Vene gaasist.»

«Ilma suurema aruteluta läks peaminister Rõivas Soome ja ma arvan, et muu spordi- ja kes-jookseb-kiiremini jutu kõrval lihtsalt sõlmiti see kokkulepe, Eesti loobus tegelikult sellest gaasiterminalist,» lisas Tsahkna.

«See on Soome huvides, seda rajatavat gaasitoru mööda hakkab Eestisse tulema seesama Vene gaas ja tuleb veel kallimalt kui ta tuleb täna, sest toru hinna peab keegi kinni maksma ja selle maksab Eesti tarbija, otsus, mille peaminister Taavi Rõivas langetas, on pigem Venemaa ja Gazpromi huvides.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles