Islamiriik keelas Mosulis mobiiltelefonide kasutamise, kartes oma võitlejate paljastamist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi võitlejad Mosulis
Islamiriigi võitlejad Mosulis Foto: SCANPIX

Sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik sõjaõnn Iraagis tundub olevat pöördunud ning selle tõttu muutsid islamistid võitlustaktikat.

Lääneliitlaste poolt toetatud Iraagi armee ja kurdidest võitlejad on viimasel ajal tagasi saanud mitmeid tähtsaid Islamiriigi poolt vallutatud alasid, edastab Daily Mail.

Militaarekspertide sõnul sundis just see allajäämine islamiste oma sõjataktikat muutma.

Osa Põhja-Iraagist ja Süüriast vallutanud Islamiriik kasutas seni edukalt ära kohalikke mobiilivõrke, kuid viimase aja kaotuste tõttu on muututud ettevaatlikumaks.

Islamiriik kardab, et Iraagi armee ja kurdid jälgivad nende liikumist mobiilisignaali abil.

Takistamaks oma võitlejate asukohtade paljastamist, keelas Islamiriik nende valduses olevas Iraagi suuruselt teises linnas Mosulis mobiiltelefonide kasutamise ja andis käsu mobiilivõrgud sulgeda.

Mosuli  elanike sõnul on Islamiriik linnas kaose tekitanud, sest lisaks mobiilsideme katkemisele ei ole enam paljudes kohtades ka internetti.

Islamiriigi võitlustaktika asjatundja Hadi Jalo sõnas, et selle rühmituse taktikamuutus viitab nende seas levivale paanikale, et neist on saamas kaotajad.

Ka on Mosuli elanikud hakanud anastajatesse aina suurema vihavaenuga suhtuma.

Islamiriigi võitlejad vallutasid Mosuli selle aasta juunis.

USA on koos liitlastega teinud linnale alates augusti algusest 22 õhurünnakut, kuid Islamiriiki ei ole suudetud sealt tõrjuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles