Transnistria tunnustas separatistide iseseisvust

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igor Smirnov.
Igor Smirnov. Foto: Wim Beddegenoodts/REPORTERS

Moldovas asuv tunnustamata Transnistria vabariik toetas separatistlike Abhaasia ja Lõuna-Osseetia sõltumatust.


«Ma õnnitlen veel kord meie vendi Abhaasias ja Lõuna-Osseetias,» ütles Moskva heakskiidu pälvinud Transnistria president Igor Smirnov, vahendas Reuters.

Umbmäärase staatusega tunnustamata vabariigi presidendi hinnangul on konflikti Moldova ja Transnistria vahel võimalik lahendada vaid Moldova Dnestri-äärse territooriumi iseseisvaks kuulutamise teel.

Eksperdid kardavad, et Moskva otsus tunnustada separatistlike Abhaasia ja Lõuna-Osseetia iseseisvust võib endisel NSV Liidu territooriumil suurendada separatismiilminguid.

Kosovo tunnustamisest häiritud Venemaa on ise samuti hädas separatistlike piirkondadega.

Siiski peetakse suuremateks ohuallikaks Transnistriat Moldovas ja Mägi-Karabahhi Aserbaidžaanis, mis Reutersi andmetel on samuti Abhaasia ja Lõuna-Osseetia iseseisvust tunnustanud.

Aastal 1990 otsustas 550 000 elanikuga piirkond Dnestri kallastel Moldovast eralduda, sest peamiselt venekeelne kogukond kartis endise Nõukogude vabariigi liitumist Rumeeniaga.

Siiani pole tunnustamata Transnistria vabariigi iseseisvust rahvusvahelisel tasandil ükski riik ega organisatsioon tunnustatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles