Ajaleht: Taani maksis ISi võitlejatele töötu abiraha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi terroristidelt ära võetud automaatrelvad M-16.
Islamiriigi terroristidelt ära võetud automaatrelvad M-16. Foto: SCANPIX

Taani maksis Süürias äärmusrühmituse Islamiriik (IS) ridades sõdivatele taanlastele töötu abiraha, kinnitas julgeolekuteenistus (PET).   

Taolisi džihadiste, kes toetust said, on PETi andmete 28, kirjutab Berlingske Tidende.

Osale maksti iga päev 801 krooni ehk 108 eurot, osad said märkimisväärselt vähem raha.

15 inimest said korralduse abiraha tagasi maksta. Kaheksale inimesel tehtud väljamakseid  alles uuritakse, viie inimeses osas jäid uuringud soiku ebapiisavate tõendite tõttu.   

Taani luureteenistuse andmetel osaleb alates juunist Süüria kodusõjas vähemalt sada taanlast. Lähis-Ida asjatundja Naser Khader usub, et  see number on oluliselt suurem.  

Taani elanikkonna ja džihadistide ridades sõdivate võitlejate suhtearv on lääneriikide seas suuruselt teine, jäädes alla vaid Belgiale.

Saksa luureteenistus ütles eelmisel nädalal, et oletatavasti on Süürias ja Iraagist sõdivate ekstremistidega liitunud 550 Saksa kodanikku. Suurbritannia võimud oletavad, et Isi ridades võitleb 500 Briti kodanikku.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles