Kohtutäitur: kogudus palus jätta pangaarve lahti arvete maksmiseks

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva Aleksandri kirik taastamistööde alguses.
Narva Aleksandri kirik taastamistööde alguses. Foto: Ove Maidla

Kohtutäitur Risto Küti sõnul palus pankrotistunud Narva Aleksandri kogudus novembri keskel oma pangaarvet mitte arestida, kuna kogudus vajas seda arvete maksmiseks.

Küti sõnul sai ta teada koguduse arvel olevast 13 000 eurost 14. novembril Narva Aleksandri koguduse juhatuse liige Peeter Kalduri käest, kes palus jätta arve arestimata, kuna kogudus vajas raha arvete maksmiseks.

Kütt märkis, et kohtutäituril ei ole võimalust näha millised summad võlgniku arvel on seda saab kohtutäitur teada alles peale pangakonto arestimist

«18. novembril kohtus Peeter Kaldur sissenõudja esindajaga ning sai nõusoleku, et arveid ei arestita. Seega kohtutäitur jättis võlgniku arved vabaks sissenõudja palvel ja võlgnik võis vabalt arvel olevaid vahendeid kasutada. 24. novembril palus sissenõudja, et kohtutäitur arestiks võlgniku arved. Arvete arestimisel selgus, et seal on alles 10,93 eurot,» ütles Kütt Postimehele.

Kohtutäituri sõnul ei tea ta praegu, kuidas ja millal raha arvelt ära võeti ja kes seda tegi.

«Kahjuks saab seda vaadata ainult koguduse panga väljavõttest ja seda minul praegu kahjuks ei ole. Selleks pean seda koguduselt küsima. Kas ja millal nad selle mulle edastavad, ei oska praegu öelda,» lausus Kütt.

Narva Aleksandri koguduse võlausaldaja, ehitusfirma AS Eviko süüdistas eile seoses 13 000 euro kadumisega kogudust varade kantimises.

Narva Aleksandri koguduse juhatuse liige, Viru praost Peeter Kaldur ütles eile Postimehele, et koguduse juhatus tunnistab võlga Eviko ees ja ei kavatse oma varasid  varjata.

Kalduri sõnul ei oska ta kommenteerida, kas ja kuidas on koguduse arvelt kadunud raha. Ta märkis, et koguduse arvele on ligipääs kogu juhatusel, kokku seitsmel inimesel. Kaldur lubas võtta raha arvelt võtmise teema jutuks järgmisel nädalal toimuval Narva Aleksandri koguduse juhatuse koosolekul.

Narva Aleksandri koguduse nõukogu otsustas eelmise pühapäeval, 23. novembril koguduse likvideerida ja alustada pankrotimenetlust. Koguduse võlad ulatuvad 1,3 miljoni euroni, koguduse vara väärtus on aga umbes 700 000 eurot.

Kokku on Narva Aleksandri kogudusel 11 hoonestatud ja hoonestamata kinnistut, mis pankrotivarana müüki lähevad. Neist kõige väärtuslikum on Narva Aleksandri kirik, mille taastamist on riik toetanud kahe miljoni euroga.

Tartu ringkonnakohus jättis mais muutmata maakohtu otsuse, millega pidi Narva Aleksandri kogudus maksma ehitusfirmale Eviko 531 000 eurot. Eviko teatel üritas ettevõte võlaküsimust kogudusega korduvalt kohtuväliselt lahendada kuni 2011. aastani ning kuni selle ajani tunnistas koguduse juhatuse liige ja kirikuõpetaja Villu Jürjo võlgnevust ning lubas võla tasuda. Seoses hagi aegumistähtaja lähenemisega pöördus ehitusfirma 2011. aasta lõpus kohtusse.

Kohtus asus Jürjo võlasuhteid eitama, nimetades hagi väljapressimiseks. Nii Viru maakohus kui Tartu ringkonnakohus tuvastasid, et kirikuõpetaja väited ei pea paika ehk kogudus on laenu saanud ja seda kasutanud.

Ehitusfirma ja koguduse vaidlus sai alguse sellest, kui Eviko kandis enda ehitustööde rahastamiseks koguduse arvele 2009. aasta veebruaris ja märtsis veidi üle 132 000 euro, kuid juriidiliselt vettpidav laenuleping jäi sõlmimata. Narva kogudus oleks pidanud raha Evikole tagasi kandma, aga kasutas selle restaureerimistööde eest firmale tasumiseks.

Jürjo tegevuse suhtes viis Eesti Evangeelne Luterlik Kirik 2013. aastal läbi ka revisjoni. Seetõttu kutsuti Jürjo koguduse juhatuse liikme kohalt tagasi ja kogudust asus juhtima Viru praost Peeter Kaldur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles