Politsei otsis suuroperatsiooni raames lennujaamas kaardipetiseid

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei Tallinna lennujaamas.
Politsei Tallinna lennujaamas. Foto: Liis Treimann

Eesti politsei osales eile ja üleeile Tallinna lennujaamas ülemaailmses võltsitud ja varastatud krediitkaartide kasutajate tabamise suuroperatsioonis, mis toimus korraga 45 riigis üle maailma.

Korrakaitsjad pidasid suuroperatsiooni käigus üle maailma kinni 118 inimest, kuid Eestis ei olnud politseil põhjust kedagi kinni pidada.

Põhja prefektuuri küberkuritegude ja digitõendite teenistuse juht Hannes Kelt ütles Postimehele, et operatsiooni peeti üle maailma selle nädala kolmapäeval ja neljapäeval.

«See oli erinevate riikide politseiüksuste, lennufirmade ja krediitkaardiettevõtete ühisoperatsioon, mida juhiti keskselt Europolist, Interpolist ja Ameripolist,» rääkis Kelt.

Operatsiooni käigus jälgisid krediitkaardiettevõtted ja lennufirmad krediitkaartide numbreid, millega osteti lennupileteid. Info kahtlustest koondus koordinatsioonikeskustesse, kust teavitati asukohariikide politseiüksusi, mis olid valmis kohe reageerima ja kahtlustatavaid kinni pidama.

«Tegime Europoliga koostööd ja olime valmis kõikidele signaalidele reageerima Tallinna lennujaamas. Eestist signaale varastatud krediitkaartide kasutamisest ei tulnud ning seega kedagi kinni pidada vaja ei olnud,» sõnas Kelt.

Euroopa riikide politseiasutuste koostööd koordineeriva Europoli teatel osales kolmapäeval ja neljapäeval ülemaailmses suuroperatsioonis üle 60 lennuettevõtte 45 riigis kõigis maailmajagudes. Korrakaitsjad tegutsesid üheaegselt rohkem kui 80 rahvusvahelises lennujaamas. Krediitkaardipettuse avastamine juhtis politseinikud mitmel juhul ka teiste kuritegude jälile, mis on seotud narkoäri ja rahvusvahelise inimkaubandusega, teatas Europol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles