Kas tead, mitu inimest sinu piirkonnast riigikokku pääseb?

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valimiskomisjon jagas mandaadid riigikogu valimisteks ära. Kahelt piirkonnalt võeti kaks kohta, kahele anti juurde kaks.

Kaardil on näidatud mandaatide arvud piirkonniti. Tallinnas on veel kolm piirkonda, nii et suumi sisse ja vaata lähemalt! Kõige rohkem saavad mandaate harjumaalased, kõige vähem läänevirumaalased.

«Mandaatide arvu muutumine on tingitud valijate arvu muutusest nimetatud ringkondades võrreldes eelmiste valimistega 2011. aastal,» põhjendas valimiskomisjoni esimees Alo Heinsalu.

Valimas käiakse ikka elukoha järgi. Aga need eestlased, kes Eestis ei ela? Nemad valivad oma viimased registreeritud elukoha järgi.

Siseministeeriumi andmetel on kõige rohkem välisriigis elavatest Eesti kodanikest registreeritud Tallinna Kesklinna, Lasnamäe ja Pirita linnaosade piirkonda:

Edetabel on selline:

1. Tallinna Kesklinna, Lasnamäe ja Pirita linnaosa: 7639

2. Võru-, Valga- ja Põlvamaa: 7177

3.  Harju- (v.a Tallinn) ja Raplamaa: 6905

4. Tallinna Haabersti, Põhja-Tallinna ja Kristiine linnaosa: 5951

5. Ida-Virumaa: 5475

Siseministeeriumi esindaja ütles Postimehele, et välisriigis elaval valijal, kel ringkonna andmed ei ole teada (neid on 76 488st 14 794), on võimalik hääletamiseks esitada enda viimane elukoht Eestis. Kui tal ei ole Eestis elukohta olnud, annab ta teada oma vanemate või vanavanemate viimase elukoha Eestis. Neid teavitatakse sellest enne valimisi.

Postimees tänab abi eest andmete kaardile sättimisel maa-ameti geoinfosüsteemide büroo peaspetsialisti, Kristjan Liiva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles