Reinsalu: ajakirjanike suundumine poliitikasse näitab tulevate valimiste olulisust

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi esimees Urmas Reinsalu.
IRLi esimees Urmas Reinsalu. Foto: Mihkel Maripuu

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimehe Urmas Reinsalu hinnangul näitab viimase aja trend – ajakirjanike liitumine erakondadega – eelkõige seda, et märtsis toimuvad valimised on erakordselt olulised ning tugeva ühiskonnatunnetusega inimesed ei taha enam üksnes kõrvalseisjaks jääda.

Viimasel kuul on IRLiga liitumisest ja/või selle ridades kandideerimisest teatanud Eesti Ekspressi ajakirjanik Viktoria Ladõnskaja, «Aktuaalse kaamera» uudisteankur Maksim Rogalski, ja Õpetajate Lehe peatoimetaja ja rahvusringhäälingus saadet «Olukorrast riigis» vedanud Kalle Muuli. Ajakirjanik Anvar Samost liitus IRLiga juba aasta alguses.

Nii mõnigi tuntud ajakirjanik kandideerib kevadel Sotsiaaldemokraatliku Erakonna nimekirjas, nende hulgas näiteks Eesti Ekspressi ajakirjanik Andrei Hvostov, samuti saatejuhid Tanel Talve ja Mihkel Raud. Ka Keskerakonna ja Reformierakonnaga liitujate hulgas on palju tuntud inimesi, ent mitte ajakirjanikke.

Suure kaaluga valimised

IRLi esimehe sõnul on ajakirjanike liikumine poliitikasse kahtlemata erakordne. «See on märk sellest, et need on olulised valimised ja et inimesed, kellel on kõrge kodanikuvastutus ja -tunnetus, saavad aru, et nendel valimistel on palju kaalul Eesti tuleviku mõttes,» sõnas Reinsalu Postimehele.

«Inimesed tahavad oma sõna sekka öelda, mitte üksnes kommenteerides või hinnanguid andes, vaid nad leiavad, et nad ei saa jääda kõrvale. Ajakirjanikud on ju üldiselt terane rahvas,» märkis ta. Reinsalu lisas, et ka eile IRLi ridades kandideerimisest teatanud ajakirjanik Kalle Muuli tõi välja, et Eesti jaoks on palju kaalul ning ta ei taha kõrvale jääda.

Reinsalu sõnul tuleb poliitikasse suundunud ajakirjanike puhul rääkida mitte niivõrd nende väärtusest erakonnale, vaid ühiskonnale. «Ajakirjanikud on kindlasti juba oma neljanda võimu rollist tulenevalt kõrgema ühiskonnatajuga, ühiskonnakriitilise meelega nii võimu kui ühiskonnas toimuvate protsesside suhtes,» selgitas ta.

Kriitiline meel ja ühiskonnataju

Kas siis poliitikud ei tunneta ühiskonnas toimuvat nii hästi? «Ma arvan, et see ongi vale. Kui  mõelda, et ega need kutselised poliitikud ongi tegelikult erineva taustaga inimesed erinevatelt elualadelt. Selline jalad-ees-poliitik, kes koolipingist kohe jalad ees poliitikasse läheb, oleks hästi kehv lahendus ühiskonnale.»

Reinsalu ei salga, et erakonnaga liitunud ajakirjanikud on varem olnud kriitilised kõigi erakondade, sealhulgas IRLi suhtes, ent see ei saa erakonnaga liitumisel takistuseks. «On väga mõistlik, kui inimesed säilitavad kriitilise meele n-ö kodanikuärksuse tuumaga poliitikat tehes,» sõnas ta.

Ühtlasi on tema hinnangul nn verevahetus poliitikas täiesti normaalne. «Ajakirjanikel on praegu, kui ühiskonnal on teatud muutusteks väga suured ootused, närvi seda tabada,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles