Briti ajakirjanikku ootab Bangladeshi sõjaohvrite arvus kahtlemise eest karistus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti ajakirjanik David Bergman oma kodus Dhakas.
Briti ajakirjanik David Bergman oma kodus Dhakas. Foto: SCANPIX

Banghadeshi kohus peaks esmaspäeval otsustama, kas pärjatud Briti ajakirjanik David Bergman on süüdi selles, et seadis kahtluse alla riigi ajaloo ametliku versiooni, mille kohaselt Bangladeshi 1971. aasta iseseisvussõjas sai surma kolm miljonit inimest.

Kohus peab otsustama, kas Bergman käitus ebaseaduslikult, avaldades kahtlust Bangladeshi lähiajaloo ühe vaidlusalusema teema ametliku versiooni suhtes. Protsessis nähakse proovikivi sõnavabaduse kaitsmisele riigis.

Bergman kirjutab populaarset blogi Bangladeshi sõjakuritegude tribunali kohta, kus minut opositsioonipoliitikut on massimõrvade eest 1971. aasta konfliktis surma mõistetud.

Bangladeshi peaminister Sheikh Hasina, kelle isa oli riigi iseseisvusikoon, on sõjakuritegude protsesse õigustanud, öeldes, et tapmiste määratu ulatus nõuab kurjategijate kohtu alla andmist.

Kuigi enamikku mõrvadest seostatakse Islamabadi režiimile lojaalsete vägedega, kinnitab Hasina valitsus, et mitme kõige jõhkrama tapatalgu taga olid Bangladeshi enda omakaitseüksused.

Kriitikute sõnul  liialdab valitsus teadlikult ohvrite arvuga, et hirmutada vastaseid ning rahustada rahvusvahelist üldsust.

Kui valitsuse ametlikke andmeid õigeks pidada, tähendaks see, et üheksa kuud väldanud konfliktis, mille käigus endine Ida-Pakistan lõi Islamabadist lahku, hukkus iga päev keskmiselt 11 000 inimest. 2011. aasta novembri blogipostituses küsis Bergman, kas ametlikke andmeid kinnitavad ka tõendid ning viitas teistele uuringutele, mille kohaselt tegelik arv võib olla tunduvalt madalam.

Ametlikel andmetel hukkus iseseisvusvõitluses umbes kolm miljonit inimest, enamik sõltumatuid hinnanguid annab ohvrite arvu sadades tuhandetes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles