Hispaania peaminister kutsus Kataloonias üles ühtsusele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy pidas täna Barcelonas kõne.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy pidas täna Barcelonas kõne. Foto: SCANPIX

Hispaania peaminister Mariano Rajoy külastas laupäeval esimest korda sümboolse iseseisvushääletuse järel Katalooniat, öeldes, et ei luba õõnestada riigi ühtsust.

«Ma ei luba vaidlustada Hispaania ühtsust,» lausus Rajoy Barcelonas peetud kõnes oma konservatiivse Rahvapartei poolehoidjatele.

«Keegi ei peaks olema sunnitud valima, kas olla katalaan või hispaanlane.»

Madrid üritas sümboolset hääletust jõukas kirderegioonis muu hulgas konstitutsioonikohtu abil ära hoida.

Rajoy, kes oli juba varem lubanud tulla Katalooniasse oma seisukohti selgitama, sarjas teravalt Kataloonia presidenti Artur Masi, kes loodab korraldada ennetähtaegseid kohalikke valimisi rõhuasetusega iseseisvusel ning esitada neile ühisnimekirja lahkulöömist toetavatest kandidaatidest.

«Mitte kunagi varem ajaloos ei ole valitseja kulutanud nii palju aega valimiste korraldamisele ega loonud nii palju ebastabiilsust,» lausus Rajoy, lubades säilitada Hispaania ühtsuse.

Kataloonia valitsuse andmeil osales 9. novembri hääletusel kolmandik piirkonna hääleõiguslikest ehk 2,3 miljonit inimest. Umbes 80 protsenti osalenutest toetas iseseisvumist, kuid enamik eraldumise vastaseid hääletamas ei käinud.

Rajoy sõnul on Madrid Katalooniat korduvalt rahaliselt aidanud sestsaadik, kui Hispaanias 2008. aastal kriis puhkes.

Kataloonia iseseisvumise pooldajad aga väidavad, et kuigi piirkond annab viiendiku Hispaania sisemajanduse kogutoodangust, ei saa nad investeeringuid tasutud maksudele vastavas mahus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles