Gruško nimetas Baltimaade ründamise hirme kunstlikeks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relvastatud venemeelsed Ida-Ukrainas
Relvastatud venemeelsed Ida-Ukrainas Foto: SCANPIX

Venemaa esindaja NATOs Aleksandr Gruško nimetas laupäeval väljamõeldiseks hirme, nagu kavatseks Moskva rünnata Balti riike ja Poolat.

«Ma olen kindel, et paljud lääne-eurooplased mõistavad suurepäraselt, kui kunstlikud on hirmud, mida praegu üritatakse sisendada Lääne-Euroopa ühiskondlikule arvamusele mingitest Moskva agressiivsetest kavadest selliste riikide, nagu Läti, Leedu, Eesti ja Poola suhtes,» ütles Gruško usutluses ajalehele Ehho Moskvõ.

«Paljud mõistavad, et loomulikult on NATO peamine oht selle perifeerias. Olukord Lähis-Ida tohututel avarustel ja Põhja-Aafrikas Saheli piirkonnas, kus ei ole mingeid riike ega riiklikku kontrolli ning mis lihtsalt osutusid ühel hetkel olema terroristlike moodustiste käes, seejuures selliste moodustiste, millel on ligipääs kolossaalsetele rahalistele ressurssidele,» sõnas ta.

Gruško avaldas imestust, et allianss küll tegeleb selle probleemiga, ent ei otsi seejuures koostööd Venemaaga.

Vene diplomaat väljendas taas Moskva vastuseisu NATO edasisele laienemisele eriti postsovetlikku ruumi, pidades selle sõjalisi ja poliitilise tagajärgi katastroofilisteks. Ta kordas, et ei saa tõsiselt võtta lääne kolleegide muret pingete pärast alliansi piiridel, sest NATO tõi ise need piirid Venemaa külje alla. Ühtlasi süüdistas Gruško NATO-t ka Ukraina kriisi kasutamises oma plaanide elluviimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles