NATO peasekretäri sõnul pole Vene vägede Ukrainas viibimises kahtlust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: SCANPIX

Ukrainas viibivad Venemaa väed ja seda veendumust jagavad kõik 28 NATO liikmesriiki, kinnitas raadiojaamale Ehho Moskvõ alliansi peasekretär Jens Stoltenberg.

«Meile räägiti alguses, et Krimmis pole Venemaa sõdureid. Venemaa tunnistas seejärel, et sõdurid siiski Krimmis olid. Siis hakati meile rääkima, et Ukraina idaosas pole Venemaa vägesid. Meie luureandmetel need seal siiski on - Vene väed on Ukrainas,» ütles Stoltenberg eile.

Stoltenbergi sõnul laekub peale luureandmete pidevalt avalikku informatsioon regioonis tegutsevatelt ajakirjanikelt ja Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejatelt.

«Vaatlejad, kes on paigutatud nii piirialadele ja ka kogu regiooni, teavitavad pidevalt sõdurite, kaasaegsete tankide ja muu sõjatehnika liikumisest. Meil on andmed õhutõrjesüsteemide kohta. Kuskohast peale Venemaa nad saaksid veel sellist sõjatehnikat?» küsis peasekretär.

Stoltenbergi sõnul teatavad erinevad valitsusvälised organisatsioonid ühtlasi Ukrainas hukkunud Venemaa sõdurite matmisest.

«Kui me kõikidest nendest andmetest kokkuvõtte teeme, siis ei jää kahtlust, et Ukrainas on Venemaa väed ja seda veendumust ei jaga mitte ainult mina, vaid kõik 28 NATO liikmesriiki,» jätkas peasekretär.

«Me ei soovi Venemaaga mingisugust vastasseisu, meile külma sõda pole vaja. Me oleme huvitatud koostööst ja konstruktiivsetest suhetest Venemaaga. Kuid probleem on sellest, et seda peab tahtma ka Venemaa,» ütles Stoltenberg intervjuus.

Peasekretär toonitas ühtlasi, et Venemaa ei täida rahvusvahelisi seadusi, kasutades jõudu naabermaa vastu, rikkudes selle suveräänsust, territoriaalset terviklikkust ja riigipiiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles