Soonvald: Muuli läks IRLi korraliku kapitaliga

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Muuli.
Kalle Muuli. Foto: Peeter Langovits

Raadio 2 saates «Olukorrast riigis» räägiti täna muuhulgas endise saatejuhi Kalle Muuli IRLi nimekirjas riigikokku kandideerimisest. Saates esinenud Urmo Soonvaldi sõnul sai Muuli Reformierakonnast raamatu koostamise käigus erakonna kohta tähtsat informatsiooni.

«Muuli just lõpetas raamatu Reformierakonnast, tal oli voli ja luba tegeleda Reformierakonna arhiiviga, vaadata seniseid otsuseid, senist ajalugu ja saada väga lähedale tähtsatele dokumentidele ja intiimsetele vestlustele, mida väga paljud teised kroonikud ja poliitikud pole varem saanud. Tegelikult sai ta suure kapitali sealt,» avaldas Delfi ja Eesti Päevalehe peatoimetaja Urmo Soonvald arvamust. «Ta sai sealt kapitali, mille kohta andis allkirja, et tohib seda kasutada ainult raamatus, mis peaks ilmuma enne jõule. Ja kui nüüd paar nädalat tagasi kuulsin, et ta läks IRLi, siis tekkis mul küsimus, mida teeb Kalle selle pagasiga?»

Allar Tankler arvas aga, et see on kena vastulöök Krossi minekule Reformierakonda, kes sai ka kõva kapitali IRLi aseesimehena ning omas kindlasti delikaatset andmestikku tema uue konkurendi kohta.

Soonvald ütles seepeale, et see, mis Kross sai IRLis oldud ajaga, pole võrreldav sellega, et Muulil oli võimalik vaadata dokumente, mille märksõnad on «R-hooldus» ja mitmed muud märksõnad. 

Samas avaldas ta heameelt, et ajakirjanikud poliitikasse lähevad ja ütles, et neil on kindlasti anda oma panus poliitikasse. Poliitikasse siirdumise põhjused on aga erinevad. «See, et näiteks Ladõnskaja, Hvostov ja Samost on läinud politiikasse, ma arvan, et seal ühtset mustrit pole, kõigil on omad motiivid.  Motiivid pole omakasupüüdlikud, vaid on tingitud sellest, et üks amet on ammendunud.» Samas ütles saatekülaline, et inimesed, kes on läinud idealistlikult poliitikasse, on pidanud pettuma. «Võrnol juhtus pettumine paari kuuga. Loodan, et idealism Eesti elu ja ühiskonda paremaks muuta kestab paar aastat,» ütles ta.

Tankler lisas omalt poolt, et ajakirjanike ja poliitikute vahel on üks ühine omadus, mis viitab, et tegemist võiks olla hea platvormiga ühest valdkonnast teise hüppamiseks: «Generalisti omadused- ajakirjanikud ja poliitikud on valmis kõigis maailmaasjades sõna võtma.» Samas viskas Tankler õhku küsimuse, kui head eeldused annab ikkagi ajakirjaniku amet poliitikukarjääri realiseerimiseks. «Nime tuntus, hulk inimesi, kes su seisukohti on õppinud austama ja arvestama pole kõik, mida on vaja,et sinust saaks hea poliitik,» ütles ta. Ta tõi näiteks Eesti Ekspressi koostatud tabeli, mis tõi välja, et muudest valdkondadest poliitikasse läinud inimeste häältearv pole väga müstiliselt suur. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles