Toiduabi jagamisel rahaküsimise põhjustas infopuudus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toiduabi on Valgamaal jagatud varemgi.
Toiduabi on Valgamaal jagatud varemgi. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Euroopa Liidu toiduabi jagamisel transpordi- ja laokulude hüvitamiseks abisaajatelt raha korjanud Eesti lasterikaste perede liit (ELPL) rikkus reegleid infopuudusest, selgus tänasel kokkusaamisel.

Kohtumisel osalesid PRIA, ELPLi ja põllumajandusministeeriumi esindajad. Toiduabi jagavatel ühingutel oli õigus saada PRIA-lt transpordikulude hüvitamiseks toetust. ELPL tõlgendas seda aga kui õigust määrata igale toiduabipakile kroonine transpordikulu kilogrammi kohta. Selle tasusid abisaajad, kelle jaoks peab abi Euroopa Liidu reeglite kohaselt alati tasuta olema. Vastavad kirjad on ka abipakkidel. 

«Saime selgeks, et lasterikaste perede liit on sellel aastal tõesti kehtivat korda rikkunud, küsides toiduabi jagamisel raha. Selle põhjuseks on olnud peamiselt teadmatus, info puudulikkus, kogenematus,» rääkis põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder. 

Tema sõnul oleks võinud paremat tööd teha ka PRIA, informeerides ja rohkem aidates abi jagavaid ühinguid. 

Minister kinnitas, et nõupidamisest oli kasu ning et sarnaseid vigu tulevikus enam ette ei tule. 

LRPL on juba otsustanud, et toiduabi eest maksnud inimestele raha tagastatakse. Samas on võimalus, et kui keegi tahab liitu toetada, see transpordikulude kompensatsioonist ümber vormistada annetuseks. Seeder seda võimalust toetama ei kipu. 

«Mina isiklikult annetuseks ümbervormistamist õigeks ei pea. Abi saajad ise annetajatena pole kuigi tõsiseltvõetavad, nad on ikkagi majanduslikes raskustes, abisaajad,» rääkis ta. Ministri sõnul oleks korrektne kui annetused tuleks kolmandalt osapoolelt ning liitu võiks toetada rikkad sponsoreid või heategijad. 

Euroopa Komisjoni sanktsioone toiduabi jagamise reeglite rikkumise puhul pole seadustesse kirja pandud. Ministri sõnul tehakse otsus igal üksikul juhul asjaoludest lähtuvalt, näiteks on reeglite vastu eksinud liikmesriigi abi vähendatud poole võrra. 

PRIA kiire reaktsioon võib Eesti karistusest päästa. 

«Meie puhul annab PRIA kiire reageerimine lootust, et ehk ei rakendata üldse sanktsioone. PRIA oli oma tegevuses avalik, ei püüdnud varjata avastatud rikkumisi ega jätta reageerimata,» märkis Seeder. Tema sõnul on küllaldaselt näiteid selle kohta, et kui riigi enda makseagentuur rakendab sanktsioone siseriiklikult, siis Euroopa Komisjon enam täiendavalt ei karista. 

Praeguse PRIA otsuse kohaselt on lasterikaste perede liidu abi jagamise õigus peatatud kuni 2011. aasta lõpuni. Ministeri sõnul oodatakse praegu, et liit PRIA kehtiva otsuse vaidlustaks. See annaks aluse praegune otsus uuesti ametlikult läbi vaadata. 

«Juhul kui abi eraldatakse ja kui on võimalik rakendada pehmemat sanktsiooni kui PRIA seni, siis seda ka tehakse. Kuid tuleb vaadata, kuidas selliseid eksimusi edaspidi vältida,» ütles Seeder. 

Enamus selleks aastaks eraldatud toiduabist on ministri kinnitusel juba jagatud ja abisaajatel käes. Lasterikaste perede üle 300 tuhande kilogrammisest toiduabist on 70 protsenti liidul jagatud. Sel aastal saab ELPL eraldatud abi lõpuni jagada, kuid selle eest nad mingit hüvitist ega kompensatsiooni ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles