Hollande: me ei soovi endistele kolooniatele demokraatiajutlust pidada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president François Hollande
Prantsusmaa president François Hollande Foto: SCANPIX

Prantsusmaa ei taha oma endistele kolooniatele demokraatia kohta jutlusi pidada, ütles Prantsusmaa president François Hollande pühapäeval.

Rahvusvahelise Frankofoonia Organisatsiooni (OIF) tippkohtumisel Dakaris tõi Hollande esile endise Prantsuse koloonia Burkina Faso näite ja rõhutas, et «oleme näinud provokatsioonidele vastavaid reaktsioone».

Presidendi sõnul pole Prantsusmaa olukorras anda demokraatia õppetunde riikidele mistahes mandril.

«Kõikidel inimestel peab olema võimalus oma juhte valida,» ütles Hollande Senegali pealinnas Dakaris toimunud kohtumisel.

Prantsuse presidendi kommentaarid tekitasid kohtumisel viibinud mõnede Aafrika riikide esindajates pahameeletormi.

Rwanda vabariigi välisministri Louise Mushikiwabo sõnul ei peaks Prantsusmaa juht «otsustama mis hakkab toimuma Aafrika riikide poliitilises tulevikus».

«Tegemist on «Prantsusmaal tehtud» demokraatiaga ja meie jaoks Rwandas on see šokeeriv,» lisas ta.

Rwanda presidendi Paul Kagame toetajad tahavad korraldadapõhiseadust muutvat rahvahääletust, mis lubaks riigijuhil 2017. aastal kandideerida kolmandaks ametiajaks.

Presidendi juhitud erakond Rwanda Isamaaline Rinne (RFP) on endine mässuliste armee, mis aitas lõpetada 1994. Aasta genotsiidi.

Kagame valiti ametisse 2003. ja 2010. aastal ning ei saa põhiseaduses sätestatud piirangute tõttu enam presidendiks kandideerida.

Hollande'i sõnul «saab põhiseadust ümber teha, kuid kui rahvas on konstitutsiooni vastu võtnud ning presidendivalimiste kandidaatide jaoks on reeglid paigas, siis ei tohiks põhiseadusliku korra muutmise küsimus valimiste eelõhtul esile kerkida».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles