Poola kohalikel valimistel saatis suurlinnades edu valitsuserakonda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Poolas pühapäeval toimunud kohalike valimiste teises voorus saatis Varssavis ja viies suurlinnas edu valitsuserakonda Kodanikeplatvorm (PO), näitasid lävepakuküsitluste tulemused.

Teine voor, kus selguvad 890 linna ja asula meerid, lükati 16. novembri avavoorus ilmnenud tehniliste probleemide tõttu nädala võrra edasi.

Uuringufirma Ipsos küsitluse kohaselt saatis POd ja üksikkandidaate edu Varssavis, Gdańskis, Poznańis, Krakówis, Katowices ja Wrocławis.

Küsitlused näitasid teise valimisvooru eel opositsioonilise Seaduse ja Õigluse (PiS) erakonna nappi edumaad, kuid kohtade jagamisel kasutatud valemi tõttu sai PO nendest enam kohti.

Kohalikud valimised toimuvad kuus kuud enne presidendi- ja aasta enne parlamendivalimisi ja neis nähakse poliitilist baromeetrit pärast senise tsentristliku peaministri Donald Tuski suundumist Euroopa Liidu uue presidendi kohale.

Valimiste esimene voor toimus 16. novembril, kuid lõplikud tulemused tehti teatavaks alles ligi nädal aega hiljem.

Viivitus ajendas opositsioonierakondi valimiste usaldusväärsust kahtluse alla seadma, aga president Bronisław Komorowski leidis kolmapäeval, et kordusvalimiste idee on täiesti jabur.

Teine voor toimus ainult neis paigus, kus ükski kandidaat ei suutnud võita üle 50 protsendi häältest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles