Porošenko: maailm vajab uut julgeolekusüsteemi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko.
Ukraina president Petro Porošenko. Foto: SCANPIX

Maailm vajab uut Euroopa ja ülemaailmset julgeolekusüsteemi, sest olemasolev struktuur pole enam efektiivne ja ei suuda ühtegi riiki kaitsta, ütles Ukraina president Petro Porošenko.

«Uut julgeolekusüsteemi ei suunata mitte kellegi, kaasa arvatud Venemaa, vastu. Selle eesmärkideks on kaitsta riikide territooriumi, välistada agressiooni ja rikkumisi piiril ning tagada efektiivsete mehhanismide kasutamine kaudu rahu,» sõnas Porošenko.

Ukraina on valmis osalema taolise uue süsteemi loomisel, lisas ta.

Presidendi pressiteenistuse avalduse kohaselt on NATO jätkuvalt üks neist organisatsioonidest, mis suudab tagada oma liikmete julgeolekut.

«Peame tegema kõik endast oleneva, et viia riik [Ukraina], kodanike sissetulekud, sisemajanduse koguprodukt, kaitsetööstuse investeeringud ja sõjavägi NATOga liituda soovivatelt riikidelt nõutud tasemeni,» ütles Porošenko.

Viimased neli aastat näitavad, et Ukraina valitud blokivälise staatuse mudel osutus veaks, lisas ta.

Presidendi sõnul ei lase ta välistel jõududel survestada Ukrainat riigi arengu ja välispoliitilise kursi küsimustes.

«Me ei luba kellelgi väljastpoolt survestada Ukrainat oma arengusuuna määramisel,» sõnas Porosenko.

«Peame ellu viima reforme, looma soodsa investeerimiskeskkonna ja rakendama Euroopa Liidu assotsiatsioonileppe - eesmärgid, mida soovivad saavutada 75 protsenti Ukraina kodanikest.»

Mullu novembrist tänavu veebruarini kestnud meeleavaldustel nõudsid Ukraina kodanikud õigusriigi kaitsmist, inimõigusi ja ajakirjandusvabadust, lisas president.

Tema sõnul on Ukraina peamisteks väljakutseteks territoriaalse terviklikkuse kaitse ja agressiooni vastu seismine.

«Olen alati üritanud säilitada dialoogi ning hoida rahu uks avatuna,» sõnas Porošenko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles