Venemaa: NATO viib Baltikumi lennukeid, mis suudavad kanda tuumarelvi

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa asevälisminister Aleksei Meškov
Venemaa asevälisminister Aleksei Meškov Foto: SCANPIX

Venemaa asevälisministri Aleksei Meškovi sõnul üritab NATO Põhja-Euroopat destabiliseerida seal õppuste korraldamisega ning samuti süüdistas ta allianssi Balti riikidesse lennukite saatmises, mis võivad tuumarelvi kanda.

«Millega tegelevad NATO vägede ülemjuhataja Phlip Breedlove ja tema kaaslased? Nüüd üritavad nad destabiliseerida kõige stabiilsemat piirkonda maailmas – Põhja-Euroopat. Lakkamatult toimuvad õppused ja Balti riikidesse tuuakse lennukeid, mis võivad kanda tuumarelvi,» ütles ta Interfaxile antud intervjuus.

«Reaalsus on äärmiselt negatiivne,» lausus Meškov. «Vene võimud võtavad kasutusele kõik meetmed, et kaitsta Venemaa ja selle kodanike julgeolekut.»

Meškovi sõnul ei usu ta aga, et Venemaa ja NATO suhted on jõudnud punkti, kust pole enam võimalik tagasi pöörduda. «Ma arvan, et mõlema poole huvides on pingete maandamine ja koostöö tegemine, et astuda vastu tõelistele ohtudele Euroopas ja globaalselt. Meie oleme selleks valmis,» lisas ta.

Õhuväe teabespetsialist Alar Laats ütles, et Meškovi jutus on terake tõde, sest tuumarelvi võivad tänapäeval paljud lennukid kanda, kuid tegemist on siiski demagoogiaga. «Põhimõtteliselt võivad ka tänapäeva moodsad hävitajad kanda nii õhk-õhk relvi, kui ka õhk-maa relvi. Need hävitajad, mis on meil Ämaris, nende konfiguratsioon on seotud õhk-õhk rakettidega, sest nad on siia õhupiiri valvamiseks toodud. Kui seda tüüpi hävitajad ümber seadistada, siis nad võivad küll kanda õhk-maa relvi. See on samamoodi ka venelaste enda lennukitega, mis siin kandis lendavad,» selgitas Laats.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles