Igor Taro Ukraina päevik: 30.11

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mediarnbo.org

Nädalavahetus Ida-Ukrainas oli üsna tuline. Vene terroristide üksused aktiviseerusid viimastel päevadel kõikjal, aga eriti Donetski lennujaamas. Järjekordne Putini konvoi annab tunda.

Donetski lennujaamas pole sellist andmist juba pikalt olnud. Vana terminalihoonet hoidvad ukraina võitlejad tegid seda, mida tavaliselt ei tehta - tellisid enda peale kahuritule. Tegu on kaitselahingus ikkagi üsna erakordse meetmega, kui tõenäolisem on ellu jääda omade tule all.

Venelased olid eile ka uhkustanud vana terminalihoone võtmisega, küllap ei osatud sellist asjade käiku ette näha. Nad on paari kuu jooksul jõudnud kümneid kordi teatada, et on hõivanud kogu lennujaama. Lennujaamas on viimase paari ööpäevaga loetud kokku poolsada rünnakukatset. Ukraina analüütikud üldiselt ei mõista seda agarust, mida venelased seal ilmutavad.

Paari rusudeks muutunud hoone hõivamisega ei saavuta veel kontrolli lennuvälja üle. Ukrainlastel oleks üldiselt mugavam need hooned sinnapaika jätta ning sõdida distantsilt. Nende varustamine seal on igal juhul keeruline ning võitlejate roteerumine toimub alati lahingute saatel. Samal ajal käis Donetskis seesama Ohlobõstin, keda Eesti Nokia kontserdimajja esinema ei lasknud. Poseeris seal georgi lindi ja automaadiga. Ei kujuta ette sellise inimese esinemist Tallinnas.

Teine koht, kus terroristid agarust ilmutasid, on Stanica Luganskas. Seda oli rünnatud massiivselt ööl vastu pühapäeva. Tuletõrjebrigaadid ei saanud isegi põlema süttinud elumaju kustutada, sest vene diversandid avasid tule päästetöötajate suunas. Paar päeva tagasi võis Ukraina meedias kohata ka järjekordse Buk-i pilti, mis on väidetavals kuskil Krasnaja Talovka kandis tehtud ehk Stanica Luganskaja lähistel.

Nagu ma eelmisel korral kirjutasin, seal oli Vene sõjalennukite poolt ka Ukraina õhuruumi rikkumisi. Lennukid võeti Ukraina õhutõrja poolt sihikule, aga need kadusid vene õhuruumi tagasi enne, kui neid oleks jõutud alla lasta. Võimalik, et kontrollivad ukrainlaste võimekust. Ma usun, et vene lennukid ei lenda seal ka osalt seetõttu, et Ukraina õhutõrjel on üht-teist varuks. Venelased tõid juba augustis Donetski lähistele õhutõrjekomplekse, pärast mida Ukraina lennuvägi polegi ennast näidanud.

Nädala jooksul pole ukrainlased loovutanud ühtki asulat. Debaltseve piirkonnas on Ukraina armee kontrollitava ala läbimõõt umbes 20 kilomeetrit. Ja seal on ikka sama miinipilduja-kahuritule menüü. Ülevalpool hoiab Ukraina armee venelasi kindlalt Popasna ja Pervomaiski joonel. Luganski-Lõsõtšanski trass endiselt tule all. Seal vahel toimub seevastu põnevaid protsesse.

Altševski linna valitsenud vene kasakas Kozitsõn on arreteeritud ja viidud Venemaale. Lisaks Altševskile on kasakate banded teatanud oma allumatusest Luganski "vabariigile" veel Krasnõi Lutši ja Stahhanovi linnades. Krasnõi Lutšis oli samuti fikseeritud tulevahetusi, kuigi ukraina vägesid pole seal läheduses kuskil - järelikult mingi omavaheline arveteklaarimine. 

Mariupolist kirdes on taastunud venelaste tegevus. Varasem liikumine oli lihtsalt rotatsioon. Viimati on ukrainlased neutraliseerinud ühe luuregrupi Telmanovost edela suunal. Võimalik, et tegu on üleminekuga väikeste diversioonigruppide taktikale, millest Ukrainas on sel nädalal kõneldud.

Venelaste tegevuse aktiviseerimine võ ib olla seotud nendepoolsete sõnumitega relvarahu võimalikust jõustamisest. Ilmselt on proovitud ikkagi liikuda nende Ukraina armee ja rahvuskaardi positsioonide peale, mis neile enim muret valimstavad. Soovitud alade vallutamisel oleksid nad ka relvarahu pidamise osas leplikumad, kuid hetkel ei pasta, et see oleks tulemust andnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles