ÜRO lõpetab rahapuuduse tõttu Süüria pagulastele toiduabi saatmise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike tüdruk Süürias Jarjanazi põgenikelaagris.
Väike tüdruk Süürias Jarjanazi põgenikelaagris. Foto: SCANPIX

ÜRO maailma toiduprogramm (WFP)  peab rahapuuduse tõttu lõpetama 1,7 miljonile Süüria pagulasele toiduabi andmise.

WFP raames antakse 1,7 miljonile pagulasele Jordaanias, Liibanonis, Türgis, Iraagis ja Egiptuses toidukuponge, mille alusel saavad põgenikud osta süüa. Toiduabi andmise lõpetamisel ähvardab paljusid peresid sel talvel näljahäda. Kõige raskemas seisus on WFP andmetel Jordaania ja Liibanoni põgenikelaagrites ning ajutistes varjualustes elavad inimesed, kelle olukord on niigi raske ka piirkonna karmi talve tõttu.

WFP-i esindajate sõnul vajatakse abiandmise jätkamiseks ainuüksi detsembriks 64 miljonit dollarit (51,2 miljonit eurot) lisaraha.

Süüria konflikti tõttu on üle 3,2 miljoni inimese riigist põgenud ning üle 7,6 miljoni inimese sunnitud jätma oma kodud ja elama Süürias sisepagulasena. 2011. aasta alguses, mil Süüria konflikt president Bashar al-Assadi vastu suunatud ülestõusudest alguses sai, elas riigis 18 miljonit inimest.

Üle kolme aasta väldanud verises kodusõjas on surma saanud rohkem kui 170 000 inimest, kellest vähemalt kolmandik on tsiviilisikud.

WFP direkotor Ertharin Cousin hoiatas, et toidunappus ei ole ohtlik mitte ainult põgenike tervisele, see kasvatab rahulolematust ja võib muuta olukorra vastuvõtvates riikides veelgi pingelisemaks. Samuti kaoks koos kupongidega ka oluline toetus põgenikke majutavate riikide majandusele – seni on toiduprogramm nende majandust elavdanud umbes 800 miljoni dollariga.

Toetuse kadumisel oleks kohalikud elanikud ja omavalitsused põgenike suhtes ilmselt veelgi vaenulikumalt meelestatud. Liibanon, kuhu on praeguseks jõudnud ligi 1,1 miljonit Süüria põgenikku, on juba oma piiri sulgenud ja teatanud, et ei suuda rohkemate inimestega hakkama saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles