Hongkongi liider nimetas tudengite proteste asjatuteks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hongkongi liider Leung Chun-ying ütles täna pärast taas vägivaldseks muutunud demokraatiameelseid proteste, et need on lisaks ebaseaduslikkusele ka asjatud.

Ööl vastu esmaspäeva sai Hiina erihalduspiirkonnas protestijate ja politseinike kokkupõrgetes viga 11 korrakaitsjast, 40 demonstranti võeti vahi alla.

«Olen varemgi rõhutanud, et Occupy Central liikumine ei ole üksnes ebaseaduslik, vaid ka asjatu,» ütles Leung, nimetades protestide jätkumist "talumatuks" ning andes mõista, et politsei võib kõige lähemal ajal jõuliselt sekkuda.

«Üldsus nõuab üha tungivamalt protestipaikade vabastamist. Nüüdsest asub politsei kõhklematult seadust kaitsma,» rõhutas Leung.

Demokraatiameelseid proteste juhtiva tudengiliikumise juht Alex Chow nimetas pühapäevaöiseid meeleavaldusi edukateks.

«Valitsuse peakorteri töö oli täna hommikul häiritud, teatud määral saavutas meie aktsioon oma eesmärgi,» ütles Chow Admiraliteedi protestipaigas meeleavaldajatele.

Hongkongi demokraatiameelsete meeleavaldajate üks juhtidest Joshua Wong ja tema kaks kaaslast alustasid täna aga näljastreiki, nõudes jätkuvalt demokraatiameelsemat Hongkongi.

Valitsusasutused olid esmaspäeva hommikul suletud, linna volikogu peatas töö pärast seda, kui meeleavaldajad murdsid öösel läbi politseiahelikust ja hõivasid volikogu esise tänava. Esmaspäeva hommikuks tõrjus politsei pisargaasi kasutades meeleavaldajad tagasi Admiraliteedi juurde. Meeleavalduse mahasurumise käigus sai vigastada 11 politseinikku, kinni peeti 40 protestijat.

Protestijad nõuavad, et rahvas saaks Hongkongi järgmise juhi valimistel 2017. aastal vabalt kandidaate esitada, ning praeguse juhi viivitamatut lahkumist.

Praegu valib Hongkongi juhtkonna 1200-liikmeline Pekingi-meelne komitee. Hiina võimud on lubanud 2017. aastal kasutama hakata süsteemi, mille kohaselt valib rahvas piirkonna valitsejad kandidaatide seast, kelle on eelnevalt välja sõelunud Peking.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles