Soomes juhiluba vahetades märgitakse paljude eestlaste sünniriigiks Venemaa

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhiluba
Juhiluba Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Paljusid Soomes elavaid eestlasi on tabanud juhilubade vahetamisel halb üllatus, kui lubade esiküljele pannakse sünniriigina kirja Venemaa või Nõukogude Liidu tähis.

1982. aastal sündinud Kati Kold vahetas aeguma hakkava juhiloa Soomes uue vastu ja uuelt dokumendilt vaatas vastu lühend RUS, misjärel oli tema esimene mõte, et tegu on kodakondsust tähistava lühendiga, kuid lähemal uurimisel selgus, et see tähistab sünniriiki, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Kui Kold seejärel vea lahendamiseks vastava ameti poole pöördus, selgus, et mingit viga pole tehtud ning talle öeldi, et kuna ta on sündinud Nõukogude Liidus, siis nii peabki olema, sest lühend RUS tähendab juhiloal sünnikohta.

Soomes elavate eestlaste Facebooki kommuunis läks naise postituse peale lahti laiem arutelu ja nii selgus, et justkui Venemaal sündinud eestlasi on veel, lisaks märgitakse paljudele sünniriigiks ka SUN ehk Soviet Unioni lühend.

Eesti Maanteeamet tõlgendab sünniriiki soomlastest erinevalt ja enda hinnangul vastavalt Euroopa Liidu direktiivile, ent ameti kinnitusel küsivad nad juba homme oma Soome kolleegidelt selgitusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles