Afganistan tahab eraturvafirmad ära keelata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani president Hamid Karzai
Afganistani president Hamid Karzai Foto: SCANPIX

Afganistanis oli eile arutlusel määrus, millega tahetakse nelja kuu jooksul lõpetada eraturvafirmade kasutamine. Washington ei pea nii kiiret tegutsemist eriti targaks otsuseks.

Pentagon nimetas neljakuulist tähtaega suureks väljakutseks. «Ilmselgelt on see väga julge tähtaeg, aga meie väed ja ülemjuhatajad nagu ka välisministeerium ja USA saatkond töötavad koos Afganistani valitsusega selle nimel, et antud eesmärki saavutada,» ütles Pentagoni pressiesindaja Bryan Whitman, vahendab Reuters.

USA saatkond Kabulis ütles, et toetab Afganistani keerulist plaani.

Afganistani eesmärk on eraturvafirmade keelustamine, et vältida relvade väärkasutamist, mis on seni põhjustanud kohutavaid ja traagilisi vahejuhtumeid.

Määrust arutati vaid mõned tunnid pärast Afganistani presidendi Hamid Karzai kohtumist USA senaatori John Kerry’ga.

Eraturvafirmades töötab Afganistanis ligi 40 000 inimest. Kokku on Afganistanis 52 tegevusloaga eraturvafirmat. Siiski tegutsevad paljud ka ilma loata.

Määrus sätestab, et registreeritud firmad võivad oma relvad müüa Afganistani valitsusele või jätta need endale. Tegevusloata ettevõtete relvad aga konfiskeeritakse.

Hamid Karzai on juba pikemat aega üritanud selliste firmade keeldu sisse viia. Eelmisel aastal üritas Karzai valitsus ebaõnnestunult registreerida eraturvafirmasid, et muuhulgas teada saada nende valduses olevate relvade arvu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles