Erukindral: kui Põhja-Korea variseb, ei suuda isegi Hiina teda päästa

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea sõdurid möödunud aastal Korea sõja lõpu 60. aastapäeva tähistaval paraadil.
Põhja-Korea sõdurid möödunud aastal Korea sõja lõpu 60. aastapäeva tähistaval paraadil. Foto: SCANPIX

Hiina ei sekku Põhja-Korea päästmiseks, kui Pyongyangi režiim peaks kokku varisema või sõda alustama, kirjutas Rahvavabastusarmee erukindral Wang Hongguang eile ajalehes Global Times.

«Hiina ei ole lunastaja,» kirjutas endine Nanjingi sõjaväepiirkonna ülema asetäitja Wang.

«Kui Põhja-Korea peaks kokku varisema, ei suuda isegi Hiina teda päästa,» lisas ta.

Erukindrali avaldus kommunistlikule parteile lähedases ajalehes võib anda märku, et Pekingi kannatus oma tuumarelvastatud tagurliku liitlase suhtes on otsakorral.

Wang on esinenud varemgi kriitiliste kommentaaridega Põhja-Korea aadressil ning seetõttu pole selge, kas tema avaldus viitab Pekingi poliitika muutumisele Pyongyangi suhtes.

Hiina on olnud pikka aega Põhja-Korea peamine liitlane ja abiandja. Hiina sekkumine 1950.-53. aasta Korea sõja ajal aitas viia patiseisuni, mis vältab tänase päevani. Pekingi roll kasvas veelgi pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist, kui Pyongyang kaotas olulise kaubanduspartneri ja abiosutaja.

Samal ajal on Peking sõlminud diplomaatilised sidemed ja üha kasvavad kaubandussuhted Pyongyangi vihaseima vaenlase Lõuna-Koreaga.

Wang kinnitas ajalehes, et Hiina ei sekkuks uude sõtta Korea poolsaarel.

«Hiina ei saa mõjutada olukorda Korea poolsaarel. Hiinal pole mingit põhjust süüdata leegid ja saada kõrvetada. Vastutama peab see, kes tulemöllu valla päästab,» kirjutas erukindral.

«Sotsialismileeri ei ole enam. Hiina nooremal põlvkonnal pole vaja sõdida teise riigi pärast,» leidis kindral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles