Hispaania moslemid tahavad koos kristlastega palvetada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cordoba katedraal
Cordoba katedraal Foto: SCANPIX

Hispaania moslemid soovivad õigust Cordoba katedraalis kõrvuti koos kristlastega jumalat kummardada. Varem oli praegune kristlik jumalakoda moslemite mošee.

Täna ei anta katedraalis kutset palvusele ning helisevad vaid missa algust kuulutavad kirikukellad, kuna endine mošee töötab praegu katedraalina, vahendab CNN.

Katedraaliks muudeti pühakoda 13. sajandil ning seda külastab igapäevaselt miljoneid inimesi.
Endise moslemite palvetamissaali seinal ripub krutsifiks. Mihrab ehk Meka suunda näitav seinaorv on endiselt olemas ning meelitab kohale suurel hulgal turiste. Samuti on see oluliseks sümboliks moslemite jaoks.

Cordoba mošee oli varem tuntud pühakojana, kus võisid ühe katuse all koos palvetada nii kristlased kui ka moslemid. Nüüd soovivad moslemid ajalugu korrata.

«Ma ei usu, et see ainult moslemitele oluline on. Ma arvan, et see on tähtis kogu inimkonnale,» ütles moslemite liikumist juhtiv Hispaania usuvahetaja Mansur Escudero, kes sooviks näha erinevaid religioone koos eksisteerimas.

Hispaanias on rohkem kui miljon moslemit ehk veidi rohkem kui kaks protsenti kogu rahvastikust. Enamus neist on siiski immigrandid.

Cordoba piiskopi Demetrio Fernandese sõnul pole selline muutus võimalik ning ta võrdles seda ühe naise jagamisega kahe mehe vahel. Fernandese sõnul ei lähe ajalugu tagasi, vaid ainult liigub edasi. Samas ütles, et nad ei soovi mošeega võidelda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles