Grybauskaitė Eestis: Vene provokatsioonid Balti õhuruumi lähedal on märk rumalusest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu president Dalia Grybauskaitė täna Kõue mõisas pressikonverentsil.
Leedu president Dalia Grybauskaitė täna Kõue mõisas pressikonverentsil. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Vene õhujõudude sagenevad provokatsioonid Balti riikide õhuruumi läheduses ei ole märk jõust, vaid rumalusest, ütles täna Eestis viibinud Leedu president Dalia Grybauskaitė.

«Arvatavasti meeldiks venelastele, kui me arvaksime, et nad demonstreerivad oma jõudu. Arvatavasti meeldiks neile, kui peaksime neid tugevaks ja ohtlikuks. Muidugi on tegemist provokatsioonidega, sest osa lennukeid lendab välja lülitatud transponderitega. See tähendab, et kokkupõrgete oht on suur ja õhus võib tekkida igasuguseid probleeme,» ütles Grybauskaitė Kõiu mõisas toimunud ühisel pressikonverentsil Balti riikide ja Poola riigipeaga. «Tegemist ei ole jõudemonstratsiooniga, pole mõtet lasta neil sellest rõõmu tunda - see demonstreerib vaid rumalust ja vastutustundetust.»

Eesti president Toomas Hendrik Ilves ei välistanud, et Venemaa tegevus võib põhjustada sarnase katastroofi nagu oli Malaisia reisilennuki hukk Ida-Ukrainas.

«Tegemist on ohuga tsiviillennundusele. Loodan, et Euroopa Liit võtab selles küsimuses hoopis jõulisema hoiaku. Kui lennukid lendavad rahuajal väljalülitatud transponderitega, võib see viia kohutavate katastroofideni. Me juba teame, mis juhtus MH17-ga. Me ei taha, et Euroopas kukuksid alla lennukid, kuna üks riik ei täida oma rahvusvahelisi kohustusi,» ütles Ilves.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles