Rõivas: Poola on Eesti oluline strateegiline partner

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas ja Bronisław Komorowski.
Taavi Rõivas ja Bronisław Komorowski. Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Peaminister Taavi Rõivas ütles tänasel kohtumisel Poola presidendi Bronisław Komorowskiga, et Poola on Eesti jaoks üks tähtsamaid strateegilisi partnereid ning olulistes välispoliitilistes küsimustes on kahe riigi seisukohad väga sarnased.

«Muutunud julgeolekuolukord Euroopas on paljusid NATO liikmesriike lähendanud,» ütles peaminister Rõivas. «Mul on hea meel, et Poola on riik, kes võtab oma liitlaskohustusi täie tõsidusega.»

Ka president Komorowski tunnustas Eesti ja Poola häid liitlassuhteid. Ta lisas, et Eesti panus kaitsekulutustesse 2 protsenti sisemajanduse kogutoodangust on eeskujuks teistele NATO liikmesriikidele, kes seda lubadust pole veel täitnud.

Peaminister Rõivas ja president Komorowski tõdesid, et NATO tippkohtumine Walesis oli väga edukas. Nad olid ühel seisukohal, et seal vastuvõetud otsuseid tuleb võtta tõsiselt.

Rõivase sõnul on Eesti ja Poola suhetes väga olulisel kohal ka praktiline kaitsealane koostöö. Peaminister tunnustas Poola kaitseväe otsust osaleda Eesti suurõppusel Siil järgmisel aastal, samuti nende osalust Balti õhuturbemissioonis, NATO kollektiivses küberkaitsekeskuses ja Balti kaitsekolledži töös.

«Meie riikidel on sarnane ohutunnetus,» ütles Rõivas. «Me tähtsustame enda julgeolekut, kaitsekulutusi ning sõjalisi õppuseid.»

Lisaks käsitleti Poola presidendi ja Eesti valitsusjuhi kohtumisel energiajulgeolekuga seotud küsimusi, ühendusteede väljaehitamise vajadust Põhja- ja Lõuna-Euroopa vahel ning majanduslikku koostööd.

Peaminister Taavi Rõivas õnnitles ka Poola presidenti riigi endise peaministri Donald Tuski valimise puhul Euroopa Ülemkogu eesistujaks. Rõivas avaldas veendumust, et Tusk mõistab hästi nii muutunud julgeolekuolukorda Euroopas kui ka Euroopa Liidu ees seisvaid majanduslikke väljakutseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles