ELi kohus keelas immigrantide homoseksuaalsuse testimise

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aafrikast Sahara tagustelt aladelt pärit põgenikud Itaalias
Aafrikast Sahara tagustelt aladelt pärit põgenikud Itaalias Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu kohus langetas eile otsuse, et homoseksuaalsuse põhjendusega turvapaika soovivatelt isikutelt ei saa nõuda homoseksuaalsust tõendavate testide tegemist.

See otsus kehtib kõikide Euroopa Liidu liikmesriikide kohta, edastab BBC.

Sel aastal on Euroopasse kõige enam saabunud immigrante Sahara tagusest Aafrikast. Sealsetes riikides on  homoseksuaalsus kriminaalkuritegu ning karistatav.

Euroopa Liidu kohtus käsitleti juhtumit, milles Hollandi kohus ei andnud kolmele aafriklasele asüüli, kuna nad ei tõendanud oma seksuaalset orientatsiooni.

Mitmed Euroopa Liidu riigid on langenud kriitika alla selle tõttu, kuidas on suhtutud homodest immigrantidesse.

Kohtu sõnul on testide või video abil homoseksuaalsuse tõendamine inimväärikust alandav ning seda isegi juhul kui asüülitaotleja on nõus oma seksuaalset orientatsiooni nende abil tõendama.

«Kui selline tõestusmaterjal kasutusele võetakse, siis hiljem võidakse seda hakata nõudma kõigilt immigrantidelt,» teatas kohus.

Kohus teatas, et migratsiooniametnikud võivad intervjueerida asüülitaotlejaid saamaks nende elu ja ka seksuaalse orientatsiooni kohta andmeid, kuid neid ei saa sundida tegema teste, mis seksikäitumist tõendaks.

Euroopa Liidu kohus langetas möödunud aastal otsuse, et asüüli võib anda ka homoseksuaalsuse põhjal kui seksuaalvähemusse kuuluvate isikute elu on nende kodumaal ohus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles