Rahvusvaheline koalitsioon: Islamiriigi pealetung on peatatud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi kurdide armee Pešmerga maaväed on osutanud sunniitlikule äärmusrühmitusele Islamiriik tugevat vastupanu.
Iraagi kurdide armee Pešmerga maaväed on osutanud sunniitlikule äärmusrühmitusele Islamiriik tugevat vastupanu. Foto: SCANPIX

Sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) edasitung Iraagis ja Süürias on lõpuks peatatud, teatati Brüsselis kohtunud USA-juhitava 60 riigi koalitsiooni esindajate tänases ühisavalduses.

«Osavõtjad märkisid, et üleilmne kampaania ISILi/Daeshi vastu on hakanud vilja kandma. ISILi/Daeshi edasiliikumine Süürias ja Iraagis on peatatud,» seisab avalduses, milles kasutatakse rühmituse erinevaid nimesid.

USA välisminister John Kerry hoiatas samas, et Islamiriigi purustamine võib võtta aastaid. Esimese rünnaku Islamiriigi vastu sooritas eile ka Ühendriikide põlisvaenlane Iraan.

Kerry kinnitas ka, et ülemaailmse koalitsiooni võitlus äärmuslastega kestab nii kaua kui võiduks vaja. Tegevuskava selleks arutab rahvusvaheline koalitsioon täna Brüsselis.

Kerry sõnul arutatakse ka seda, kuidas kahandada IS-toetust maailmas. Tuhanded inimesed paljudest maailma riikidest on läinud Iraaki ja Süüriasse pühasõdalaste ridadesse võitlema.

Seejuures ei kasuta 60 riigist ja organisatsioonist koosnev allianss nimetust Islamiriik, vaid rühmituse varasemat nimetust - Iraagi ja Levandi Islamiriik (ISIL). Sel moel rõhutatakse, et ei tunnustata äärmuslaste ambitsioonikat soovi olla islamikalifaat.

Rahvusvaheline vastulöök

Rühmitus kontrollib suuri alasid viies Iraagi kirde- ja põhjaprovintsis ning kolmandikku Süüria territooriumist.

IS-i 9. juunil alanud pealetungi käigus saavutatud edu tagasipööramiseks on Iraan varustanud Iraagi kurde relvadega ja saatnud Bagdadisse sõjalisi nõustajaid, ent on eitanud lahingüksuste Iraagis tegutsemist.

Väidetavalt on Iraani maaväed Iraagis aktiivselt tegutsemas, toetades šiiitide omakaitsejõude ja Bagdadi valitsusvägesid, ent  sel nädalal kinnitas Washington esimest korda Iraani õhurünnakuid ISi vastu.

Liibanoni šiiarühmitus Hizbollah teatas eelmisel nädalal, et Iraagi julgeolekujõudude suvist vastupealetungi IS-ile juhtis Iraani revolutsioonilise kaardiväe eliitväeosa Quds ülem kindralmajor Qassem Suleimani.

Samuti on Teheran andnud Iraagi kasutusse hävitajaid Su-25. Spekulatsioonide kohaselt lendavad nendega iraanlastest piloodid.

ISi pühasõdalastest lähtuv oht on sundinud kauaaegsed vaenlased - USA ja Iraani - ühise vaenlase vastu võitlema.

Šiiitlik Iraan on šiiitide domineeritud Iraagi valitsuse lähedane liitlane. Iraani meedia teatab regulaarselt iraanlastest niinimetatud vabatahtlike hukkumisest Süürias ja Iraagis võitluses äärmuslaste vastu.

Iraani võimude ametliku seisukoha järgi on iraanlastest võitlejad Süürias ja Iraagis omal algatusel, et kaitsta šiiitide pühapaiku.

USA alustas ISi vastu õhurünnakute kampaaniat 8. augustil, asudes pommitama rühmituse positsioone Iraagis. 23. septembril laiendasid Ühendriigid õhurünnakuid Süüriasse.

Iraagis on USA õhurünnakutega liitunud Austraalia, Prantsusmaa, Suurbritannia, Kanada, Taani, Holland ja Belgia.

Süürias toetavad Ühendriikide õhurünnakuid viis Araabia riiki - Jordaania, Katar, Araabia Ühendemiraadid, Saudi Araabia ja Bahrein.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles