Ministeerium: riik pole teadus- ja arendustegevuse rahastamist vähendanud

Karin Kangro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Haridus- ja teadusministeeriumi teatel ei ole teadus- ja arendustegevuse riigipoolne rahastamine viimastel aastatel vähenenud ning statistikaameti osutatud mullune kogukulude langus tulenes ühekordse suurinvesteeringu lõppemisest ettevõtlussektoris.

Ministeeriumi pressiesindaja sõnul tõstis ettevõtlussektori teadus- ja arendustegevuse kulutusi aastatel 2011–2012 ühekordne suurinvesteering õlitööstuses. «Arvestades Eesti väiksust, tekitab selline suurinvesteering statistikas suuri kõikumisi. 2013. aastal toimunud langus tähendab tagasipöördumist varasema arengukõvera juurde, kusjuures ettevõtlussektori teadus- ja arendustegevuse kulutused ületavad investeeringueelset 2010. aasta taset,» teatas ministeerium.

Haridus- ja teadusministri Jevgeni Ossinovski sõnul pole statistikaameti avaldatud andmetes midagi ootamatut. «Riigipoolne teaduse rahastamine on jätkuvalt kasvanud, 2013. aastal oli riigipoolne rahastus 154 miljonit eurot, mis moodustas 47 protsenti teadus- ja arendustegevuse kogukulutustest. Teaduse riigipoolse rahastamise tasemelt SKP suhtes on Eesti OECD riikide seas kõrgel seitsmendal kohal Saksamaa ja Rootsi kõrval,» märkis ta.

Ministeeriumi teatel kasvas teadus- ja arendustegevuse rahastamine riigieelarvest mullu 2012. aastaga võrreldes kuus protsenti. Tänavu moodustab teaduse riigipoolne rahastamine 0,86 protsenti SKPst, järgmisel aastal peaks vastav näitaja kasvama 0,89 protsendini. «See on küll pisut vähem kui teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni strateegias planeeritud üks protsent, kuid oluline on, et me siiski liigume selle eesmärgi poole,» lisas Ossinovski.

Tuleva aasta riigieelarve eelnõu kohaselt kasvab teadusasutuste baasfinantseerimise maht haridus- ja teadusministeeriumi teatel 10 protsendini, samuti suureneb kümnendiku võrra toetus teaduskollektsioonidele ning programmile «Eesti keel ja kultuurimälu». Selle aasta eelarvest eraldatakse veidi üle nelja miljoni euro personaalsete uurimistoetuste lisarahastamiseks.

Statistikaamet teatas täna, et eelmisel aastal vähenesid teadus- ja arendustegevusele tehtud kulutused 2012. aastaga võrreldes 14 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles