Riigikogu saab kohustuse eesti keelt jälgida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu.
Riigikogu. Foto: Peeter Langovits

Valitsus arutab homme keeleseaduse muutmist nii, et seadustataks Eesti keelenõukogu moodustamine ja riigikogu kohustus analüüsida keele arengut.

Haridusministeeriumi teatel on sisulistest muudatustest üks olulisemaid seaduse tasandil Eesti keelenõukogu nimetamine. Keelenõukogu moodustab valitsus ja selle ülesanneteks saab keelevaldkonna arengukavade koostamises osalemine, keelevaldkonna arengukavade täitmise jälgimine ja analüüs, valitsuse nõustamine keelepoliitika arendamisel ja elluviimisel ning Eesti esindamine rahvusvahelistes keeleorganisatsioonides.

Samuti määratletakse riigi keelealased ülesanded, mille hulgas saab riigikogu kohustuse analüüsida keelepoliitikat ja eesti keele arengut.

Eelnõus reguleeritakse ka eesti keele ja võõrkeelte kasutamist asjaajamises ja suhtluses. Muudatusega defineeritakse ka eesti kirjakeele norm, mis on keele ametliku kasutamise aluseks ja suunab avalikku kasutust.

Seaduse vastuvõtmise korral jõustub see järgmise aasta 1. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles