Assad: koalitsiooni õhurünnakud ei tööta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi-Süüria piiri lähistel asuva Kobane linna kohal kerkivad pidevalt õhurünnakute tekitatud suitsusambad.
Türgi-Süüria piiri lähistel asuva Kobane linna kohal kerkivad pidevalt õhurünnakute tekitatud suitsusambad. Foto: SCANPIX

USA-juhitava koalitsiooni õhurünnakutel äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu ei ole mingit mõju, ütles Süüria liider Bashar al-Assad usutluses, mis avaldati täna, päeval, mil Brüsselis teatati, et äärmuslaste pealetung on suudetud peatada.

«Terrorismi ei saa õhulöökidega võita. Oluline on omada riiki tundvaid ja reageerida suutvaid maavägesid,» lausus ta ajakirjale Paris Match.

«Just seetõttu pole koalitsiooni õhulöögid kahe kuu jooksul ka käegakatsutavaid tulemusi andnud. Neist oleks kahtlemata abi, kui nad oleksid tõsiseltvõetavad ja tõhusad.»

Lääneriikidest ja araabiamaadest koosnev umbes 60-liikmeline koalitsioon loodi mitu kuud pärast seda, kui Iraagi põhjaosas pealetungi alustanud IS-i pühasõdalased hõivasid suuri alasid ja kuulutasid osas Iraagist ja Süüriast välja kalifaadi.

Kolmapäeval kohtusid koalitsiooniriikide esindajad Brüsselis ning deklareerisid ühisavalduses, et pühasõdalaste pealetung on peatatud.

«Osavõtjad märkisid, et üleilmne kampaania ISIL-i/Daeshi vastu on hakanud vilja kandma. ISIL-i/Daeshi edasiliikumine Süürias ja Iraagis on peatatud,» seisab avalduses, milles kasutatakse rühmituse erinevaid nimesid.

Nime Islamiriik vältimisega üritatakse näidata, et rühmitust ei peeta nii oluliseks nagu see ise olla tahab. Äärmuslased on võtnud ambitsioonika nime Islamiriik, ent tegelikkuses esindavad nad siiski väga väikest osa moslemitest ning nende vaated ei ole laiemas islamimaailmas kuigi populaarsed. Mitmed õpetlased ja usuühendused on esinenud avaldustega, kus selgitavad seda sama ning mõistavad hukka äärmuslaste teod Süürias ja Iraagis.

Lühend ISIL on lahtikirjutatud Iraagi ja Levanti Islamiriik, Daesh aga nimi, mille kasutamist on propageerinud Prantsusmaa president Francois Hollande. See on lühend araabiakeelsest nimest Al Dawla al-Islamyia fil Iraq wa’al Sham ehk seesama Iraagi ja Levanti islamiriik, al-Sham on Levantiks nimetatava piirkonna araabiakeelne nimi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles