Digipöörde võidu tõi nutikas keelekümblus

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Digipööre
Digipööre Foto: Digipööre

Kooliuuendusprogrammi Samsung Digipööre võitis Valga Vene gümnaasium, kelle idee oli kaasajastada keelekümbluse metoodikat nutiseadmete abil, lisaks paistis kool silma sellega, et  digipöördes osales terve kool – tunde nutiseadmetel viisid läbi kõik õpetajad.

Valga Vene gümnaasiumi neljast õpetajast, koolijuhist ja haridustehnoloogist koosnev tiim tegi enda koolis digipöörde keelekümbluse e-metoodikas eesmärgiga aidata muukeelsetest peredest pärit lastel Eestis hästi hakkama saada.

Alguses rakendati keelekümblusklassides nutiseadmeid vaid loodusõpetuse, muusika ja kehalise kasvatuse tundides, lõpuks olid aga digipöördesse kaasatud kõik õpetajad, tuge saadi nii lapsevanematelt kui linnavalitsuselt.

Digipöördega «nakatus» isegi pensioniealine majahoidja, kes hankis endale nutitelefoni ja keda aeg-ajalt võib märgata seintele riputatud QR-koode uurimas.

Programmi võitja said auhinnaks 10 000 euro väärtuses tehnoloogiaseadmeid Samsungilt.

Digipöörde žürii esimehe Mart Laanpere sõnul oli võitja valimine küllaltki raske, sest programmis osalenud kaheksas pilootkoolis läbi viidud muudatused olid üsna erinevad, lisaks saavutasid kõik koolid projektis suurepäraseid tulemusi.

«Pea kõigil pilootkoolidel õnnestus viie kuue jooksul kohalike omavalitsuste abiga saada kogu kooli kattev kiire Wifi-võrgustik, rakendada õppetöö läbiviimisel nutiseadmeid ning luua enda ainetesse sobivat digitaalset õppevara, kas siis mõne rakenduse, veebilehe või e-töövihiku kujul,» kommenteeris Laanpere.

Programmi algataja Samsung Electronics Balticsi esindaja Martin Sarapi sõnul näitab programmis osalenud õpetajate talent ja pühendumine selgelt, et Eesti õpetajad soovivad ja oskavad uusimat tehnoloogiat oskuslikult kasutada.

Lisaks digipöörde võitja tiitlile anti üritusel välja ka publiku lemmiku tiitel, mille pälvis Pelgulinna gümnaasium, kes soovis asendada õpikud digitaalse õppevaraga, alustades algklassidest.

Kokku osales programmis kaheksa kooli kaheksast maakonnast üle Eesti: Konguta kool, Kuressaare gümnaasium, Narva Soldino gümnaasium, Pelgulinna gümnaasium, Põltsamaa Ühisgümnaasium, Pärnu Vanalinna põhikool, Türi põhikool ja Valga Vene gümnaasium.

Tänavu aprillis välja kuulutatud Samsung Digipööre on koolide digitulevikuks ettevalmistamise programm, mis on kooskõlas Eesti elukestva õppe strateegiaga. Digipöörde all mõistetakse personaalsete nutiseadmete (tahvel- ja sülearvutite või nutitelefonide)  igapäevast aktiivset rakendamist õppetöös.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles