Budapestis protestis mitu tuhat inimest valitsuse korruptsiooni vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Budapestis
Meeleavaldus Budapestis Foto: SCANPIX

Ungari pealinnas Budapestis avaldas neljapäeval mitu tuhat inimest meelt korruptsiooni vastu.

AFP fotograaf hindas rahvahulga suurust 3000-le. Rahvahulk marssis parlamendi juurest presidendipalee ette, nõudes korruptsiooni suhtes nulltolerantsi.

«Meie valitsus sai väga kiiresti rikkaks, enamik rahvast langes väga kiiresti vaesusesse,» ütles üks protesti korraldajaid Gábor Vágó rahvale.

Protestijad kandsid plakateid, taunides mõnesid peaminister Viktor Orbáni valitsuse liikmeid väidetava rolli eest hiljutistes korruptsiooniskandaalides.

Meeleavaldajad nõudsid ka maksuameti juhi Ildikó Vida tagasiastumist. Vida möönis eelmisel nädalal, et talle on korruptsioonikahtlustuste tõttu kehtestatud sissesõidukeeld USAsse.

Meeleavaldus kulges rahumeelselt. Tegemist oli suurima valitsusvastase protestiga alates oktoobrist, mil tuhanded demonstrandid sundisid valitsuse loobuma internetimaksu plaanist.

Vida väidab, et ei ole midagi seadusvastast teinud. Orbán on öelnud, et Ühendriigid peavad esmalt esitama tõendid ning alles seejärel võib uurimine maksuameti väidetavasse korruptsiooni kõne alla tulla.

«Kui keegi esitab süüdistuse, siis esitagu ka tõendid. Sõbralt ja liitlaselt, nagu USA-lt seda oodatakse. Seni ei ole seda juhtunud,» ütles valitsuse pressiesindaja Zoltán Kovacs neljapäeval.

USA-Ungari suhted on viimasel ajal halvenenud. Ühendriikide president Barack Obama kritiseeris septembris Budapesti kodanikuühiskonna tegevuse piiramise eest. Lisaks Vidale on Washington kehtestanud sissesõidukeelu veel viiele Ungari kõrgele ametnikule.

Ungari välisministeerium kutsus kolmapäeval välisministeeriumisse Ühendriikide kõrgeima diplomaadi riigis, asjur Andre Goodfriendi andma aru vabariiklasest senaatori John McCain kommentaari üle. McCain nimetas hiljuti Orbánit «neofašistlikuks diktaatoriks, kes on mestis Vene presidendi Vladimir Putiniga».

Orbán juhib Ungarit alates 2010. aasta kevadest. Tema erakond Fidesz on saavutanud parlamendis liitlaspartei kristlike demokraatidega kahekolmandikulise enamuse kahtedel järjestikustel valimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles