USA välisministeerium ei nõustu Putini märkustega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin Kremlis 4. detsembril enne kõnet Föderaalassamblee ees.
Vene president Vladimir Putin Kremlis 4. detsembril enne kõnet Föderaalassamblee ees. Foto: SCANPIX

USA välisministeeriumi esindaja sõnul ei saa nad nõustuda Vene presidendi Vladimir Putiniga, kes süüdistas läänt Venemaa ohjeldamise poliitikas.

«Ma ei ole selle avaldusega mingil juhul nõus. Asi ei ole Läänes. Asi on Ukraina, seal hulgas Krimmi elanikes, kes peavad saama valida oma tulevikku ja valida, kes neid esindab, mitte nii, et Venemaa valib nende eest,» ütles pressiesindaja Marie Harf ajakirjanikele.

Putin ütles neljapäeval föderaalkogu ees peetud aastakõnes: «Ohjeldamispoliitika ei ole eile välja mõeldud ... Iga kord, kui keegi leiab, et Venemaa on muutunud liiga tugevaks, iseseisvaks, lülitatakse kohemaid need instrumendid sisse,» rõhutas Putin.

Harf vahendas USA välisministri John Kerry sõnu, mille kohaselt on Venemaal Ukraina küsimuses olemas diplomaatiline mahasõidutee.

«Kui Venemaa astub samme oma kohustuste täitmiseks, toob oma inimesed Ida-Ukrainast välja, täidab Minski leppeid ja lõpetab neist mõnede tõkestamise, siis on võimalik edasi minna,» rääkis pressiesindaja.

Harfi sõnul on USA president ja välisminister sel teemal pikalt rääkinud ja rõhutanud, et nemad ei soovi Venemaaga selliseid suhteid, «aga tänased suhted on Venemaa tegevuse - Ida-Ukrainasse tungimise, tankide, inimeste ja relvade sisseviimise - otsene tulemus».

«Meie tänased suhted Venemaaga on niisugused sellepärast, et Venemaa on valinud selle tee.»

Harf kinnitas, et USA on valmis jätkama koostööd Venemaaga mitmes valdkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles