Video: NASA Marsi-kapslil õnnestus täna startida

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile tuli kosmosekapsel Orioni start küll mitu korda edasi lükata, ent täna õnnestus see esimesel katsel.
Eile tuli kosmosekapsel Orioni start küll mitu korda edasi lükata, ent täna õnnestus see esimesel katsel. Foto: SCANPIX

Täna startis lõpuks USA kosmoseagentuuri NASA Marsi-kapsel Orion, mis pidanuks Maa orbiidile suunduma juba eile, ent tugeva tuule ja tehniliste probleemide tõttu nihkus katsetus tänasesse.

Kapsli asukohta saab jälgida SIIT.

Orion startis kanderaketi Delta IV toel Cape Canaverali neemelt Floridas idaranniku aja järgi kell 7:05 (14:05 Eesti aja järgi).

Kosmosekapsel Orion lendab sel korral küll ühegi reisijata, ent on projekteeritud viima inimesi asteroidile või Marsile. Kapsel mahutab korraga neli inimest ja esimene Marsi-reis on kavas 2030. aastatel.

Nelja ja poole tunnine katselend peaks viima Orioni kõigepealt 6000 kilomeetri kõrgusele Maa kohale ja seejärel kaks korda ümber maakera, lõpuks siseneb kapsel taas Maa atmosfääri ja kukub Vaiksesse ookeani.

Testlennu eesmärk on kontrollida, kuidas töötavad erinevad kosmosekapsli süsteemid, sealjuures langevari, mis peab tagama selle ohutu maandumise.


Broadcast live streaming video on Ustream
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles