Gruusia president: Kreml plaanib Abhaasia kõrval allutada ka Lõuna-Osseetia

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia president Giorgi Margvelašvili.
Gruusia president Giorgi Margvelašvili. Foto: Erik Prozes / Postimees

Hiljuti Gruusia separatistiliku piirkonna Abhaasia üle oma võimu laiendanud Venemaa üritab sarnast sammu Lõuna-Osseetia suunal, hoiatas täna Gruusia president Giorgi Margvelašvili.

Margvelašvili sai enda sõnul varem reedel Lõuna-Osseetia ametiisikutelt informatsiooni saranase leppe sõlmimise plaanide kohta enklaavi ja Venemaa vahel.

Vene president Vladimir Putin ja Abhaasia liider Raul Hadžimba allkirjastasid novembri lõpus Sotšis liitlassuhete ja strateegilise partnerluse leppe, mis seob isehakanud vabariigi tugevamalt Venemaa külge ning kindlustab Moskva kontrolli piirkonna üle.

Vene väed on Abhaasias alates Moskva-poolse tunnustuse andmisest piirkonnale 2008. aasta Gruusia sõja järel. Leppega viiakse Vene ja Abhaasia väed ühise juhtimise alla.

Leppega luuakse ühine õiguskaitsesüsteem ning ühine majandus- ja tolliruum, koos hakatakse valvama piiri Gruusiaga.

Gruusia riigipea nimetas Kremli plaane Lõuna-Osseetia edasiseks integreerimiseks kahetsusväärseks sammuks, mis on suunatud Gruusia territoriaalse terviklikkuse ja suveräänsuse vastu.

Margvelašvili viibib visiidil Poolas, kus ta andis reedel loengu Poola rahvusvaheliste suhete instituudis.

Gruusia president kritiseeris seda, kui Venemaa kohtleb endisi Nõukogude liiduvabariike, nagu Gruusia ja Ukraina. Iga kord, kui Venemaa tunneb, et need riigid on valesti käitunud, ähvardab Moskva neid ebaproportsionaalse jõuga, lausus ta.

«See on kohutav tragöödia Gruusia ja Ukraina suguste iseseisvate riikide jaoks, sest nad kaotavad oma suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse vaid seetõttu, et on langetanud oma vaba valiku,» sõnas Margvelašvili.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles