Sünniriigitähisega rahulolematud saavad Soomes load välja vahetada

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomes eestlasele väljastatud juhiluba.
Soomes eestlasele väljastatud juhiluba. Foto: Lugeja foto

Soome elanike juhilubade süsteem võimaldab eestlastel valida oma sünniriigiks Nõukogude Liidu asemel Eesti ning juhiloa sünniriigitähisega rahulolematud eestlased saavad seda muuta, kirjutab rahvusringhäälingu uudisteportaal.

Soome liiklusturvalisusameti Trafi osakonnajuhataja Simo Karppinen ütles «Aktuaalsele kaamerale», et Soome praktika kohaselt peab juhiloale olema kantud mitte kodakondsuse, vaid sünnijärgne riik ning just nimelt see riik, mis eksisteeris inimese sündides.

Samas otsustasid Soome võimud juba 1992. aastal teha selles küsimuses teha erandi Eestis, Lätis ja Leedus sündinutele. Enne Balti riikide iseseisvuse taastamist nende territooriumil sündinud inimesed võivad Soome elanikuks registreerudes valida sünniriigiks Nõukogude Liidu asemel Eesti, Läti või Leedu, sellest tuleb siiski rahvastikuregistri ametnikku kohalikus haldusbüroos eraldi teavitada.

Segadused eestlaste sünniriigi märkimisega Soomes tekkisid sellest, et kõik haldusbürood ei ole 22 aastat tagusest erandiotsusest isegi teadlikud, kõik eestlased aga ei ole osanud ise enda registriandmete esitamisel sellele tähelepanu pöörata.

Välisministeerium esitas teisipäeval Soome kolleegidele arupärimise, mis asjaoludel märgitakse Soome juhiloal eestlaste sünniriigiks Venemaa või Nõukogude Liit.

Samasisulise pöördumise esitas Soome kolleegidele ka maanteeamet.

Eelmisel nädalavahetusel jõudis avalikkuse ette uudis, et paljusid Soomes elavaid eestlasi on tabanud juhilubade vahetamisel halb üllatus, kui lubade esiküljele pannakse sünniriigina kirja Venemaa või Nõukogude Liidu tähis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles