Vasakäärmuslane valiti Saksa liidumaa peaministriks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bodo Ramelow.
Bodo Ramelow. Foto: SCANPIX

Esimest korda pärast Berliini müüri langemist sai täna Saksa liidumaa peaministriks vasakäärmuslane.

Tüüringi liidumaa parlament valis Erfurdis endise Ida-Saksamaa kommunistliku partei järglase Linke liikme Bodo Ramelow teises hääletusvoorus peaministriks.

Salajase hääletuse tulemus ei olnud viimase hetkeni kindel, sest Linkel ja tema vasakpoolsetel koalitsioonipartneritel - sotsiaaldemokraatidel ja rohelistel - on parlamendis vaid üks koht rohkem kui kristlikel demokraatidel (CDU) ja eurovastasel erakonnal Alternativ für Deutschland (AfD).

Ramelow (58) on Lääne-Saksamaalt pärit ametiühingutegelane, kes sai Tüüringi liidumaa peaministriks absoluutse enamusega ja vannutati ka kohe ametisse.

2007. aastal asutatud kapitalismivastase ja patsifistliku erakonna Linke toetus on suurem Saksamaa idaosas, kus ta on väiksema osapoolena varemgi liidumaade valitsustes olnud.

Suhtumine erakonda ei ole kaugeltki ükskõikne. Nii rikkus Ida-Saksa luteri kirikuõpetaja perest pärit president Joachim Gauck hiljuti oma ametis nõutavat erapooletust ja tõdes, et kommunismi ajal elanud inimestel on Linke esiletõusu päris raske aktsepteerida.

Tüüringi parlamendi hääletuse eel kogunes 2000 inimest Linke juhitava koalitsiooni vastu meelt avaldama ja kõlasid hüüdlaused nagu «Stasi välja!».

Tüüringis on alates Saksamaa taasühinemisest 1990. aastast võimul olnud liidukantsler Angela Merkeli konservatiivsed kristlikud demokraadid. Ka tänavu septembris said nad suurima häältesaagi.

Paraku eelistasid nende sotsiaaldemokraatidest koalitsioonipartnerid liidumaa tasandil Linke ja rohelistega mesti lüüa. Septembris peetud Tüüringi liidumaa valimised võitsid küll kristlikud demokraadid, saades 91-liikmelises kohalikus parlamendis 33 kohta, ent Linke saavutas tervelt 28 kohta. SPD sai 12 ja rohelised kuus kohta.

Saksamaa Liitvabariik jaguneb halduslikult 16 liidumaaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles