Pariis maksab USA kodanikele hüvitist natsilaagritesse saatmise eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse president Francois Hollande Drancy laagrit sümboliseeriva SNCFi vaguni juures.
Prantsuse president Francois Hollande Drancy laagrit sümboliseeriva SNCFi vaguni juures. Foto: SCANPIX

Pariis nõustus maksma USA-le 60 miljonit dollarit kompensatsioonimakseteks ameeriklastele ja teistele välismaalastele, kes toimetati Teise maailmasõja ajal Prantsuse rongidega Natsi-Saksa surmalaagritesse, teatasid diplomaadid reedel.

«USA ja Prantsusmaa on sõlminud ajaloolise leppe oluliste hüvitiste maksmiseks seoses holokaustiaegsete väljasaatmistega Prantsusmaalt,» ütles USA läbirääkija Stuart Eizenstat.

«See on järjekordne samm õigluse jaluleseadmiseks ajaloo ühe tumedama peatükiga seoses,» sõnas ta.

Lepe annab ühtlasi Prantsuse riiklikule raudteefirmale SNCF võimaluse osaleda USA Marylandi osariigis hangetel.

Kompensatsiooni on õigus saada tuhandetel inimestel, sealhulgas ka Iisraeli ning Kanada kodanikel, kes viidi Teise maailmasõja ajal Prantsusmaalt rongidega natside surmalaagritesse.

Saksa okupatsiooni ajal toimetasid natsid Prantsusmaalt Prantsuse kaubarongides surmalaagritesse umbes 76 000 juuti, kellest pääses eluga kõigest 3000.

Marylandi osariigi võimud nõudsid SNCFilt ohvritele ja nende lähedastele hüvitise maksmist loa eest osaleda 25-kilomeetri pikkuse raudtee ehituse hankekonkursil.

SNCF oli enda väitel kõigest «mutter Saksa hävitusmasinas» ning et kompensatsiooni maksab Prantsuse keskvalitsus.

Hüvitise maksmise lepe allkirjastatakse esmaspäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles