Salme muinaslaevade uurijad: aastal 750 võitlesid Saaremaal rootslased

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muinaslaeva jäljend Salme asula piiril
Muinaslaeva jäljend Salme asula piiril Foto: Liis Treimann

Ajaloolased on nüüdseks suutnud tõestada, et aastal 750 pidasid Saaremaal võitlust rootslased, see tõestus puudutab 2008. aastal Salmel leitud kaht muinasaegset laevarakki ning väljakaevamistel koos laevadega leitud luustikke, oletuseks jääb, mis asju rootslased Saaremaal ajasid ning kellega võitlesid

Seda, et Salmes olid koos laevadega ning pärnapuust kilpide alla maetud rootslased, tõestasid hambavaab uuringud, arheoloog Jüri Peetsi hinnangul olid mõlemas laevas sama piirkonna inimesed ja see piirkond võib olla praegune Stockholmi ja Uppsala kant, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Vigastused näitavad, et rootslased langesid üsna karmis tapluses ning tegemist polnud kaugeltki vaid väga noorte inimestega.

Arheoloog ja relvaspetsialist Ain Mäesalu Tartu Ülikoolist pakkus odaotsi vaadates aga välja uue idee, et odaotsad võivad olla saarlaste omad. «Nii, et tegemist võib ikkagi olla saarlaste rünnakuga ja on saarlaste poolt need skandinaavlased maha löödud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles