Kaitseliidu suurõppusel algasid lahingud

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saaremaal algas täna varahommikul Kaitseliidu lahingõppuse Orkaan 2014 aktiivne faas, esimesed kontaktid vaenupoolte vahel toimusid juba ööpimeduse  varjus.

Õppuse üldjuhi, Kaitseliidu Saaremaa maleva pealiku kolonelleitnant Kristjan Moora sõnul jõudsid kõik õppusel osalevad üksused edukalt ja õigeaegselt oma kaitsepositsioonidele ning ööpimeduses mandrilt Saaremaale ümber paiknenud üksused suutsid vastase eelüksuste varitsustest ja tõketest edukalt läbi murda.

«Esimesed lahingud suudeti käigult võita ja vahekohtunike hinnangul on kaitsele asunud üksustel seni õnnestunud oma ülesanded edukalt täita,» rääkis Moora.

Lahingtegevuse raskuskese on Sõrve ja Tagamõisa poolsaartel, kus õppuse legendi järgi on vastane maandanud oma eelüksused ja üritab hõivata sadamaid ning luua sillapead oma põhijõudude maandamiseks. Kaitsjad on saavutanud vastasega kontakti ning suurem osa Sõrve ja Tagamõisa poolsaartest ning vastasele olulisteks sihtmärkideks olevad Mõntu ja Veere sadamad on Kaitseliidu kontrolli all.

Õppuse taktikaliste eesmärkide hulgas on väga olulisel kohal Kaitseliidu, kaitseväe ja liitlaste allüksuste koostöö harjutamine. Õppuse ajaks on Saaremaale lisaks Kaitseliidu malevate allüksustele ümber paiknenud Scoutspataljoni ja Läti vabatahtliku riigikaitseorganisatsiooni Zemessardze kompaniid, Ameerika Ühendriikide üksused ja Eesti Õhuväe lennuvahendid, täna hommikuse seisuga oli õppusele kaasataud üle 1300 sõduri.

Kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili kutsus õppusel osalejaid üles järgima kõiki ohutusnõudeid, sest kuigi õppused tuleb läbi viia reaalsele lahingolukorrale võimalikult sarnastes  tingimustes, peavad need olema nii ohutud kui võimalik.

Ohutuse huvides on lahingõppuse ajal seatud piiranguid ka saarel liikuvatele tsiviilisikutele. Pääs lahingtegevuse alale võib olla ajutiselt tõkestatud. Tuleb arvestada liikluskorralduse muudatustega ning kontrollpunktide läbimisel ka isikute ja sõidukite kontrolliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles