Täna valitakse erakorraliselt Lääne-Saare vallavolikogu

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula

Täna valitakse erakorralistel valimistel Saaremaal Kaarma, Kärla ja Lümanda valla ühinemisel tekkinud Lääne-Saare valla vallavolikogu.

Valimistel osaleb neli erakonda, üks valimisliit ja üks üksikkandidaat. Reformierakonna nimekirjas soovib 19-liikmelisse volikokku kandideerida 33, Keskerakonna nimekirjas 18, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna nimekirjas 17 ning Isamaa ja Res Publica Liidu nimekirjas kaheksa kandidaati. 23 kandidaadiga osaleb valimistel valimisliit Ühtne Vald, samuti üksikkandidaat Olev Ait.

Eelhääletamine kestis valla valimisjaoskondades 1.–3. detsembrini, sellest võttis Lääne-Saare valla valimiskomisjoni esimehe Andrus Lulla sõnul osa 775 inimest. Hääleõiguslikke kodanikke on vallas 5712.

Valimisjaoskonnad on avatud täna kella 9-20, kell 12 ja 14 tuleb vaheinfo hääletanute arvu kohta. «Kell 20 pannakse valimisjaoskonnad kinni ja hakatakse hääletamistulemuste protokolli vormistama. Kui see on ära tehtud, peaks need peale 21 või 22 valimiskomisjoni jõudma, siis selguvad esialgsed hääletustulemused,» selgitas Lulla Postimehele. 

Kaarma, Kärla ja Lümanda volikogu otsustasid ühineda tänavu 11. juunil ning augustis sai valdade ühinemine ka valitsuse heakskiidu. Algselt soovisid ühinejad nimetada uue valla Saaremaa vallaks, kuid valitsuses tekkinud vastuseisu tõttu olid nad sunnitud oma ettepanekut muutma.

Erakorraliste valimiste järel tekib 807-ruutkilomeetrise pindalaga Lääne-Saare vald, kus elab umbes 7200 inimest. Valla koosseisu kuulub 114 küla ja neli alevikku. Ühinemistoetuseks saab uus omavalitsus umbes 535 000 eurot.

Pärast Lääne-Saare valla loomist jääb Saare maakonda 13 valda ja üks linn. Eestisse jääb muudatuse järel 213 kohalikku omavalitsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles