Raivo Aeg: FSB üritab Eston Kohvrilt võimalikult palju infot saada

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Aeg.
Raivo Aeg. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kaitsepolitsei endise peadirektori Raivo Aegi sõnul üritab Venemaa Föderaalne Julgeolekuteenistus FSB röövitud kaitsepolitseinikult Eston Kohvrilt ilmselt võimalikult palju salastatud infot kätte saada, kuid kaitsepolitsei on sellega kindlasti arvestanud ja oma töös vajalikud muudatuse teinud.

Aeg ütles intervjuus Postimehele, et FSB kasutab kindlasti kõiki meetmeid ja meetodeid, mis neil on kasutada inimese rääkima sundimiseks ning võib eeldada, et mingisuguse info nad ka saavad.

«Me arvestame ka ise sellega, keegi ei eelda või ei tahagi, et inimene peaks kangelassurma surema. Tuleb väga selgelt läbi analüüsida, millised olid Eston Kohvri teadmised, milline info võib teatavaks saada Vene poolele ning sellest tulenevalt teha oma töös ümberkorraldusi,» ütles Aeg.

Kaitsepolitsei eksjuht meenutas, et Eestis on viimastel aastatel tabatud kolm riigireeturit - Herman Simm, Aleksei Dressen ja Vladimir Veitman. Tema sõnul on küsitav, kui palju saab Eston Kohver anda juurde sellele varasemale informatsioonile, mida venelased juba riigireeturite vahendusel teadsid.

Aegi sõnul on raske prognoosida, mis Eston Kohvrist edasi saab, kauaks ta Venemaale jääb ja kas Eestil õnnestub ta kiiresti koju tuua. Ta nentis, et lahendus ei saa olema lihtne ja lahendus on puhtalt Vene poole kätes. Ta märkis, et arvestades pea igapäevaseid poliitilisi kohtuprotsesse Venemaal on väga võimalik, et Kohver talle esitatud süüdistuses ka süüdi mõistetakse.

Tema sõnul on raske öelda, kas Eston Kohvri väljavahetamine mõne Eesti vanglas oleva isiku vastu võiks kõne alla tulla.

«Väljavahetamisel peavad mustrid alati sobima. Eston Kohvri näol on tegemist Eesti eriteenistuse ohvitseriga, minu teada ei ole Eestis praegusel hetkel ühtegi vene eriteenistuse ohvitseri kinni peetud, ei SVRi, GRU ega ka FSB töötajat. Kui üritada tuua paralleele sellega, kuidas Ameerika Ühendriigid ja Venemaa spioone vahetasid, siis oli tegemist USAs kinnipeetud SVRi palgal olevate inimestega. Ja nad vahetati Venemaal kinnipeetud eriteenistuse töötajate vastu,» sõnas Aeg.

Aeg nentis, et Eestis vanglakaristust kandvate Aleksei Dresseni, Vladimir Veitmani ja Herman Simmi puhul on tegemist riigireeturitega, mitte Vene eriteenistuse töötajatega, kellel oleks venelaste silmis kindlasti oluliselt suurem väärtus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles